Zanka

Siyanür sızıntısının ardından flaş karar…

Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni'ni işleten Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş., maden sahasında, siyanür sızıntısı olduğu ortaya çıkmıştı.

Maden işletmesi kompleksinde, siyanür içerikli solüsyon taşıyan borunun patladığı ve solüsyonun çevreye yayıldığının tespit edilmesi üzerine şirkete 16 milyon 441 bin lira idari para cezası verilmişti.

Şirketin internet sitesinde yapılan açıklamada ise “Siyanürle işlem yapılmayan otoklavlardan gercekleşen emisyonun, mevzuata uygun olup olmadığının teyit edilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından görevlendirilen akredite laboratuvarlar tarafından ölçümler yapılmaktadır ve sonuçlar Bakanlık tarafından incelenip onaylanmaktadır” denilmişti. Açıklamada şirketin iki kapasite artışı yapmasını sağlayan ve onaylanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun maden sahasının 60 hektar genişletilmesine izin verdiği de belirtilmişti.

BAKANLIKTAN YENİ AÇIKLAMA

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan konuyla ilgili yeni bir açıklama geldi.

Sosyal medyadan yapılan açıklamada, altın madeninin faaliyetlerinin durdurulduğu şu sözlerle duyuruldu:

“Erzincan İliç’te boru hatlarındaki arıza nedeniyle çevre kirliliğine neden olan altın madeninin faaliyetini DURDURUYORUZ!

İlave çevresel iyileştirme çalışmalarının tamamlandığı Bakanlığımız Denetim ekiplerince tespit edilene kadar tesisin çalışmasına İZİN VERİLMEYECEK.”

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver