Zanka

Son dakika...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada asgari ücretin yeniden belirlenmesi için talimat verdiğini açıklamıştı. Bu talimatın ardından Asgari Ücret Tespit Komisyonu, uzun yıllar sonra ilk kez dün ara zammı görüşmek için toplanmıştı.

İlk görüşmeden sonuç çıkmamıştı ancak taraflar, asgari ücretteki artışın vergiden muaf tutulması ve 1 Temmuz itibariyle yeni asgari ücretin geçerli olması konusunda mutabakata varmıştı.

Yeni asgari ücret için merakla beklenen toplantının ikincisi bugün gerçekleştirildi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, saat 15.30’da başlayan toplantı sona erdi.

Basına kapalı gerçekleşen toplantı sonrasında ilk açıklama Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat’tan geldi.

"ENFLASYONUN ALTINDA BİR RAKAMIN KABUL EDİLMEYECEĞİNİ İFADE ETTİK"

Irgat’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

* İyi bir çalışma yaptığımızı düşünüyorum. İkinci değerlendirmemizi gerçekleştirdik.

* Enflasyon rakamlarını ortaya koyduk. Enflasyonun altında bir yapının kabul edilemeyeceğini ifade ettik.

* İşverenler de teşvik anlamında talepleri olduklarını belirttiler. Daha önceki asgari ücret desteğinin yeniden konulmasını istediler. 5 puan olan sosyal güvenlik indiriminin 10 puana çıkarılmasını istediler. İşçi priminin de yarısı devletten karşılanmasını talep ettiler. Biz de etkisinin araştırılmasını talep ettik.

* Gelinen noktada sonucu karşılıklı olarak konfederasyon başkanlarımıza ileteceğiz. Bakanlığa iletilecek.

* Sanıyorum yarın bir toplantı daha olmasını bekliyoruz. Nerede olacağını bilemiyoruz.

* Net rakam ifade edilmedi ama en azından geçim şartlarında 6 bin 391 lirayı ifade ettik. Açlık sınırı olan rakamı ifade ettik. Enflasyon rakamlarını ifade ettik. Ama net bir rakam üzerinde değerlendirme yapılmadı.

* İşveren kesimi de bir rakam söylemedi.

İŞVEREN VE İŞÇİ TARAFININ BEKLENTİLERİ

Asgari ücretli için işverenin ödediği SGK primi 750 lira tutarında. İşveren, bunun yarısının devlet tarafından karşılanması, kalan yarısının da maaşa yansıtılması halinde asgari ücretin net 5 bin 375 liraya çıkabileceği yönünde bir hesap yapıyor

Eğer bu teklif kabul edilirse asgari ücrette yüzde 24 oranında bir artış gerçekleşmiş olacak.

İşçi tarafı ise kırmızı çizgilerinin 5 bin 500 lira olduğunu ifade etti.

KARARI ERDOĞAN AÇIKLAYACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, dün toplantı öncesinde yaptığı konuşmada, komisyon çalışmalarının bugün sonuçlanmasını beklediğini dile getirmişti.

Asgari ücrette 2022'nin ikinci düzenlemesine ilişkin karar sonrası yeni asgari ücreti, NATO Liderler Zirvesi’nden dönüşünde Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklayacak.

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
5211