Zanka

Son dakika…

ABD Başkanı Joe Biden, NATO Liderler Zirvesi'nin son oturumunun ardından basın toplantısı düzenledi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Biden’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“UKRAYNA’YA YARDIM YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

* Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından NATO hiç olmadığı kadar birlik halinde.

* ABD söylediğini yapıyor. NATO'nun sınırlarının her bir karışını koruyacağız.

* Romanya'da bir tümenimizi muharebeye hazır halde tutuyoruz. Dünya değişiyor. Biz de buna adapte oluyoruz. Rusya'nın saldırganlığına vermiş olduğumuz yanıt da bunun bir göstergesi. NATO Ukrayna'nın her zaman yanında.

* 600'ün üzerinde tank, füzesavar sistemleri, füze sistemleri, gelişmiş hava sistemleri... Bunların hepsini Ukrayna'ya yardım ediyoruz.

* Ben göreve geldiğimden bu yana Ukrayna'ya 7 milyar dolarlık yardım yaptık. Yapmaya da devam edeceğiz.

* Bizim pasifikteki ortaklarımız da ilk defa NATO'nun zirvesine katıldılar. Bunlar çok önemli.

* Artık ülkeler altyapı ihtiyaçlarını çok daha ileri bir şekilde karşılayacak.

* Diğer taraftan Rusya'nın petrol ve gazının başka yerlere gitmesini istemiyoruz. Putin'in bundan para kazanmasını istemiyoruz. ABD gıda güvenliği konusunda da adım atmakta. Çünkü bu gıda krizi de Rusya'nın saldırısı sonrasında meydana geldi.

* Transatlantik ittifakı olarak bizi bölmek istiyorlar. Ancak tam tersi ortaya çıktı. Biz NATO'yu çok daha güçlü bir hale getiriyoruz. Şimdi İsveç ve Finlandiya NATO'ya hiç olmadığı kadar yakın. Bu ülkelerin katılması ile birlikte çok daha güçlü olacağız. Biz realiteyi göğüslemek üzere gereken her yere gidiyoruz.

KÜRTAJIN YASAL OLMAKTAN ÇIKARILMASI KARARI

* ABD geriye gitmiyor. Bizim ekonomimiz dünyadaki en yüksek ekonomi. ABD Yüksek Mahkemesi böyle bir karar aldı. Bizim inandığımızın aksine bir karar aldı, insanların kişisel haklarını da ihlal eden bir karar aldı. Ama kimse de bana şunu söylemesin; diğer ülkelerle kıyasla en iyi durumda olan ülke biziz.

RUSYA’YA PETROL SINIRI ABD’DEKİ PETROL FİYATLARINI DÜŞÜRÜR MÜ?

*  Savaş fiyatları yukarı çıktı. Tüm dünyadaki sürücüler bu savaşa bu parayı ödemeye daha ne kadar devam edecek. Rusya Ukrayna'yı alıp ötesine de geçmeye çalışıyor aslında.

* Biz NATO'yu güçlendirmeye devam edeceğiz. Dört bir yanda. Kısa zaman önce de bunu dile getirdim. Dünya'nın Rus petrolü için ödediği fiyata kısıtlama getirmemiz gerekiyor dedim. Sigorta sisteminden de çıkarmalıyız ki müşteri bulamasınlar demiştim.

* Şu anda petrolün fiyatı oldukça yüksek. Rusya bu yüksek fiyatlardan satmamalı. Bizim bir mekanizma üzerinde anlaşma yapmamız lazım. Bu sayede de benzinin fiyatını petrolün fiyatını aşağı çekmemiz lazım. Kongre içerisinde de bunu ortaya koydum.

*  Petrol üzerindeki verginin alınmaması gerektiğini söyledim. Elbette eyaletler bu kararı verirse 1 dolarlık bir düşüş olacak galon başına.

* Gıda krizinin ortaya çıkma sebebi de Rusya'dır. Rusya Ukrayna'nın hububat ihracatına izin vermiyor. Bu yüzden gıda sıkıntısı var. Bunların da hepsinin fiyatlara etkisi var.

F-16: BUNU YAPMAMAK BİZİM ÇIKARIMIZA DEĞİL

Başkan Biden, “Başkan Erdoğan’ın yeni F-16 anlaşmasıyla alakalı hangi isteklerini kabul ettiniz?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“F-16 jetlerinin modernizasyonu konusunu çözmemiz gerekiyor. Bunu yapmamak bizim çıkarımıza değil. Dolayısıyla ben pozisyonumu çok da değiştirmedim Aralık ayından bu yana. Bunu yapabilmek için de Kongre’nin onayına ihtiyacım var. Bu onayı da alacağız diye düşünüyorum.”

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver