Zanka

Son dakika…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi’nin sona ermesinin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşuyor.

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“NATO TARİHİNİN EN ÖNEMLİ ZİRVELERİNDEN BİRİNİ TAMAMLAMIŞ DURUMDAYIZ”

* NATO Madrid Zirvesi'nin biraz önce sona eren oturumlar birlikte tamamladık.

* NATO tarihinin en önemli zirvelerinden birini tamamlamış durumdayız.

* Öncelikle Kral 6. Felipe ve Başbakan Sanchez'e başarılı organizasyon için şükranlarımı sunuyorum. Genel Sekreter Stoltenberg'e ayrıca teşekkür ediyorum.

* İnsani dramın ve gözyaşının dinmesi için çaba göstermeliyiz. Diplomatik girişimlerimizi yoğunlaştırmalıyız.

* Zirvenin dün gerçekleştirdiğimiz ilk oturumunda Sayın Zelenskiy bizlere hitap etti.

* Sürecin başından bu yana kendisi ile yakın diyalogumu sürdürüyorum. Aynı zamanda Sayın Putin ile de temas halindeyiz. Tüm çabalarımız barış içindir. Çatışma arttıkça ne yazık ki can kaybı da artmaktadır. Türkiye olarak adil bir barışın kaybedeninin olmayacağına inanıyoruz.

* İstanbul süreci ile yeşeren umutları devam ettirmemiz gerekiyor. Elinin taşının altına koyabilen bir müttefik olarak rolümüzün takdirle karşılandığını gördük.

* Önceliğimiz bu krizin insani etkilerinin en aza indirilmesi.

* Ukrayna tahılının Karadeniz limanlarından ihracına yönelik BM planına yönelik katkılarımızı paylaştım.

YENİ STRATEJİK KONSEPT

* Zirvede uluslarası kamuoyunun en dikkat çeken konularından biri stratejik konsepti. Bu yeni belge NATO'nun temelini oluşturan birlik temellerini yeniden inşa etmiştir.

* Bu sene ittifaka katılımının 70. yılını kutlayan ve NATO içerisindeki etkin rol ile Türkiye şüphesiz gelecek vizyonunda da söz sahibi müttefikler arasında yer alacaktır.

* Bu kararlılık kağıt üzerinde kalmamalıdır. Terör örgütleri arasında hiçbir ayrıma gitmeden mücadelenin tam bir dayanışma içerisinde sürdürülmesi zaruridir. İkili temaslarımda da bu konunun Türkiye için ne kadar hassas olduğunu vurguladım.

* Masumların canları ve kanları üzerinden ikbal devşirmeye çalışan çeteler hepimizin düşmanıdır. Bugün bize karşı kullanılan silahların yarın başka ülkelere karşı kullanılmayacağının hiçbir garantisi yoktur.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA İLE MUTABAKAT

* Son günlerde PKK ve uzantılarının en küçük bir müdahale karşısında sergilediği pervasızlıklar bunun en açık örneğidir.

* Müttefiklerimizden sözde değil eylemlerinde de hakiki bir dayanışma beklediğimizi vurguladım.

* NATO’nun güvenilirliğini ve inandırıcılığını korumak istiyorsak, terörle mücadelede samimi adımlar atmamız şart.

* Yaklaşık 40 yıldır terörle mücadele eden, binlerce evladını teröre kurban veren bir ülke olarak oyalamalara tahammülümüz kalmamıştır.

* İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik sürecinde yaşananlar, Türkiye’nin bu konudaki kırmızı çizgilerini ortaya koymuştur.

* İlk günden itibaren hassasiyetlerimizi ortaya koyarak yapıcı ve kararlı bir tutum sergiledik.

* Salı günü imzalanan mutabakat muhtırasının, Türkiye'nin hassasiyetlerinin anlaşıldığı olarak görüyoruz. Ancak bu başlangıçtır. Bu muhtıradaki konuların uygulanmasını takip edecek adımımızı buna göre atacağız.

* Bu bir başlangıçtır, bir davettir. Asıl olan verilen sözlerin yerine getirilmesidir.

* Bundan sonraki süreçte, muhtırada kayıtlı hususların uygulamasını titizlikle takip edecek, adımlarımızı da buna göre atacağız.  

“BU MUHTIRA, DİPLOMATİK BİR ZAFERDİR”

* Bu muhtıra Türkiye ve milletimiz açısından zorlu mücadele sonrası elde edilmiş diplomatik bir zaferdir.

* Üçlü muhtıra ile Türkiye PKK ve uzantılarıyla tam işbirliği, dayanışma, PYD, YPG'ye destek sağlamama taahhüdü.

* Bu adımların uygulamasını denetlemek üzere, daimi ortak mekanizma kurulması kararlaştırılmıştır.

* Finlandiya ve İsveç, AB güvenlik mekanizmalarına ülkemizin en geniş katılımını destekleyeceğini beyan etmiştir. Türkiye'nin dile getirdiği hassasiyetlerimizin tamamı üçlü muhtıraya girmiştir.

* Türkiye ve NATO ile birlikte bu muhtıranın kazananı Finlandiya ve İsveç halkıdır. İsveç 73 teröristin Türkiye'ye iadesi için söz verdi.

“NATO'YA KATKIYI SÜRDÜRECEĞİZ”

* Zirve kapsamında birçok hükümet lideriyle bir araya gelme fırsatı bulduk. Bu görüşmelerde mevkidaşlarımla ağırlıklı olarak Ukrayna'daki gelişmeleri ele aldık. İkili gündemimizdeki konuları farklı yönleriyle değerlendirdik.

* Zirve ile Türkiye'nin NATO'nun geleceğinde de söz sahibi olacağı görülmüştür. Biz NATO'ya gerekli katkıları vermeye devam edeceğiz. Müttefiklerimizden de aynı katkıyı bekliyoruz.

TAHIL KORİDORU

* Gerek Sayın Putin ile gerek Sayın Zelenskiy ile telefon diplomasimizi sürdürmeye devam edeceğiz.

* Başlamış olan bir yol haritamız var. Bir an önce bu koridoru işletmeye çalışacağız. Bölgede 20'ye yakın gemimiz var. Ürünlerin tahliyesini ve üçüncü ülkelere naklini sağlamaya devam edeceğiz.

ABD İLE F-16 GÖRÜŞMELERİ

* Parlamentolar sıkıntılı süreçlerin yaşandığı yerlerdir. Sayın Başkan (Biden) elinden gelen adımları atacağını söyledi.

* Geçen hafta geniş bir ekip Amerika'daydı. Gerek Cumhuriyetçiler gerek Demokratlar'la görüşmeler yaptılar.

* Orada cumhuriyetçilerle görüşme yapmak suretiyle desteğini almamız halinde Sayın Biden'ın gayretleri sonuç bulacaktır. O yüzden gecikmeden ayrıca bir heyeti de göndereceğiz.

“YERİNE GETİRMEZLERSE PARLAMENTOMUZA GÖNDERİLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL”

* Biz parlamentomuzdan bunu geçirmedikten sonra bu iş yürümez. Önce İsveç ve Finlandiya üzerlerine düşen görevi yerine getirecek. Bu görevlerini yerine getirmeleri halinde bunu parlamentomuza göndeririz.

* Yerine getirmezlerse parlamentomuza gönderilmesi söz konusu değil. Bu iş öyle süreci çok çabuk işleyen, 'ben istedim oldu' gibi bir süreç değil.

* Terör örgütlerinin silinip atılması lazım. Bununla ilgili yasal düzenlemeleri bitirmeleri lazım.

YUNANİSTAN İLE GERİLİM, GÖRÜŞMELERDE GÜNDEME GELDİ Mİ?

* Yunanistan'ın malum, son dönemlerdeki tutumu siyaset anlayışımıza asla uymuyor. Son dönemde özellikle kendisine İstanbul'da verdiğim yemekten sonra bir teklifte bulundum. Bundan böyle aramızdaki ilişkileri ikili yapalım üçüncü kişileri aramıza sokmayalım dedim. Buna rağmen Amerika'da yaptığı konuşmada bu anlaşmamızı tamamen tersine dönüştürdü. Davos'ta da aynısını yaptı. Bir taraftan adalara, adacıklara özel ziyaretler yapıp silahlandırmaya gitmek gibi bir gayretin içine girdi.

* Lozan ve Paris anlaşmalarına göre bu adaları silahlandıramazsınız. Yunanistan böyle bir adımın içerisine girdi. ABD'nin burada üs kurma olayları, bu sorulduğu zaman alınan cevap, Rusya'ya karşı... Benim halkım bunları pek yutmuyor.

* Biz barışın egemen olduğu bir dünyayı tesis edeceksek bu adımlar neden atılıyor. Buna olumlu bakmıyoruz. Bunu yaptığımız ikili görüşmelerde liderlere söyledik.

MUHALEFETİN ELEŞTİRİLERİNE YANIT

* Muhalefet her zaman siyaha beyaz beyaza siyah der. Türkiye muhalefeti böyledir. Bütün belgeler ortaya konuluyor.

* Dünyanın bu olaya nasıl baktığı belli. Burada attığımız adımlar, ilgi uyandırdığı gibi liderler tarafından takdirle karşılandı.

* Terörle mücadelemizin Türkiye dışındaki ayaklarını kendilerine belgelerle takdim ettik. Bunları izledikten sonra çok daha iyi anlayacaklar.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA SÖZLERİNİ YERİNE GETİRMEZSE, ÜYELİKLERİ VETO EDİLECEK Mİ?

* Ben bana verilen söze bakıyorum. Söz yerine gelmezse sözleşmede ne varsa onun gereğini yerine getiririz. Siz teröristleri vereceğinizi söz veriyorsunuz, yasaları değiştireceğinizi söz veriyorsunuz. Bunlar yerine gelmezse kusura bakmayın. Verilen söz yerine gelecek. Bu yerine gelmezse Türkiye'de verilen söz neyse onu tutar. İsveç de Finlandiya da sözünü tutacak.

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
11