Zanka

Ticari kredilere yönelik BDDK düzenlemesi, ekonomistler tarafından sermaye kontrolü olarak yorumlanmıştı. Tartışma konusu olan düzenlemeyle ilgili konuşan BDKK Başkanı Mehmet Ali Akben, “Kredileri ekonomiye katkı sağlayacak alanlara yönlendirdik. İhtiyacı olmayan şirketlerin de döviz aldığını gördük. Bu düzenlemenin sermaye kontrolü ile alakası yok. Bu finansal istikrarın sağlanması konusunda önem arz ediyor” dedi…

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), geçen hafta aldığı kararla döviz varlıkları 15 milyon lirayı aşan şirketlere ticari kredi kullandırılmasını sınırladı.

Karar ekonomistler tarafından eleştirilirken, bunun üstü örtülü bir sermaye kontrolü olduğu yorumları öne çıktı.

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, NTV’de konuk olduğu programda NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen’in sorularını yanıtladı.

Sermaye kontrolüne ilişkin değerlendirmelere karşılık Akben, şöyle konuştu:

* Hızlı kredi artışı ve kredilerin verimli alanlarına yönlendirilmemesi bazı risklere yol açıyor. Bu çerçevede istihdama katkı sunan sektörleri desteklemek için biz bunları selektif alanlara katkı sağlasınlar diye buralara yönlendirdik. Kredileri ekonomiye katkı sağlayacak alanlara yönlendirdik.

* İhtiyacı olmayan şirketlerin de döviz aldığını gördük. Bu düzenlemenin sermaye kontrolü ile alakası yok. Bu finansal istikrarın sağlanması konusunda önem arz ediyor. Bankacılık Kanunu bize bu yetkiyi veriyor.

* Yeminli mali müşavirler rapor için sisteme dahil olabilir.

KAÇ ŞİRKET DÖVİZ LİMİTİ UYGULAMASINDAN ETKİLENİYOR?

* Biz kararı alırken şöyle şartlar getirdik;

-Bunlar bağımsız denetime tabi şirketler olsun.

-Bilançodaki değer 15 milyon TL'nin üzerinde döviz karşılığı ifade etsin.

-Aktif toplamının yüzde 10'undan fazlası hangisi ise bunlar olsun. Bu 3 şartı taşımak zorunda. Bu, şirketler bazında uygulanan bir karar. Şahısları ilgilendiren bir karar değil.

* Muhtemelen 300'ün üzerinde şirketi kapsıyor.

“İYİLEŞTİRİLMESİ GEREKEN YANLARI OLACAKTIR”

* Kararın iyileştirilmesi gereken yanları olacaktır. Uygulamayı piyasayı daha rahatlatıcı bir hale getireceğiz.

* İsteğimiz şu; ucuz TL kredi ile döviz alıp altın alıp bunları pozisyon tutmayın, yatırım yapın, istihdam üretin bu alanlarda kulanın.

DÜZENLEME YATIRIMLARI ETKİLER Mİ?

* Yatırımların sekteye uğramasını beklemiyoruz.

* Merkez Bankası'nın kur korumalı ürünü tarafında bir hareketlilik, oraya bir akış olduğunu görüyoruz. Büyük taban bu işten memnun.

“KARARIMIZ KUR KORUMALI MEVDUATA DESTEK İÇİN DEĞİL”

* Kur korumalı mevduatta 1 trilyonun üzerinde bir büyüklüğe ulaşıldı. Bizim aldığımız karar, bu alana destek vermek için yaptığımız bir uygulama değil.

* Kredilerin yatırıma ve istihdama yönlendirilmesini sağlamak için alınmış bir karar.

‘GEÇİCİ KARAR’ MESAJI

Bu kararlar sürekli devam etmeyecek.

“OLUMSUZ ETKİLİYOR”

* Böyle bir ortamda bankacılıkta çok yüksek karlılık rakamlarına ulaşılması, hem piyasaları hem kamuoyunu biraz olumsuz manada etkiliyor. Bankaların faiz oranının makul seviyede kalması önemli.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
1