Zanka

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde bir skandal yaşandı. Fakülte yönetimi hekimlik andından cinsel kimlik, cinsel yönelim ayırt edilmemesi gerektiğine yönelik maddeyi çıkardı ve öğrencilere sansürlü metin okutulmaya çalışıldı. Değiştirilmiş andı okumayı reddeden mezunlar; üniversite yönetiminin "Sonuçları olur" tehditlerine, sahne ışıklarını ve perdenin kapatılmasına rağmen Hekimlik Andı'nın Cenevre Bildirgesi'ne uygun aslını okudu. Baskıya boyun eğmeyen gençler, veliler tarafından alkışlandı…

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi, fakülteden mezun olan öğrencilere okutulan Dünya Tabipler Birliği hekimlik andını sansürledi. Andın orijinalinde yer alan “Görevimle hastam arasına; yaş, hastalık ya da engellilik, inanç, etnik köken, cinsiyet, milliyet, politik düşünce, irk, cinsel yönelim, toplumsal konum ya da başka herhangi bir özelliğin girmesine izin vermeyeceğime...” bölümü, “Din, milliyet, ırk ve görüş farklılıklarının mesleğimle hastam arasına girmesine izin vermeyeceğim” olarak değiştirildi.

Cinsel yönelim ayrımcılığı yapılan sansürlü metni okumayı reddeden öğrenciler, üniversite yönetiminin “Sonuçları olur” tehdidiyle karşılaştı.

Esas metnin okunmaması yönündeki baskılara boyun eğmeyen doktor adayları, sahne ışıklarının ve perdenin kapatılmasına rağmen telefon ışıklarını yakarak metni okudu.

TTB’DEN DESTEK

O anlar Türk Tabipler Birliği’nin sosyal medya hesabından şu ifadelerle paylaşıldı:

“'O metni okumayın' baskısına, ışıkların ve perdelerin kapatılmasına rağmen Hekimlik Andı ve evrensel hekimlik değerlerine ısrarla sahip çıkan genç meslektaşlarımız sizlerle gurur duyuyoruz. Aramıza hoş geldiniz, mezuniyetinizi kutluyoruz.”

HABERİN VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
24