Zanka

Dün gece zam haberiyle uyuyan Türkiye, yeni haftanın ilk gününe yine bir zam haberiyle uyandı. Köprü ve otoyollara gelen zamların ardından bugün ise tren ve posta ücretlerine zam yapıldığı haberi geldi…

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), dün akşam otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde ortalama yüzde 20 zam yapıldığını bildirmişti. Buna göre; Otoyollarda otomobil için en yakın mesafe ücreti 3 lira, en uzak mesafe ücreti 30 lira, Boğaz köprüleri otomobil geçiş ücreti ise 10,50 lira olarak belirlenmiştir. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü geçiş ücret tarifesi ise aks aralığı 3,20 metreden küçük iki akslı araçlar için 10 lira, aks aralığı 3,20 metre ve 3,20 metreden büyük Ulaşım Koordinasyon Merkezi kararı gereğince geçebilen ve geçemeyen her türlü iki akslı araçlar için 13,50, 3 akslı her türlü araçlar için 29,50, 4 ve 5 akslı her türlü araçlar için 58,75, 6 ve yukarı akslı araç için 78,25 ve motosikletler için de 4,25 olarak belirlendi.

TREN BİLETLERİNİN FİYATI YÜZDE 20 ARTTI

Türkiye yeni güne de yeni zamlarla başladı. Yüksek Hızlı ve “konvansiyonel” olarak adlandırılan tren biletleri ile posta gönderi ücretleri de yüzde 20 zamlandı.

Yapılan zamla birlikte Ankara- İstanbul hızlı tren bilet fiyatı (normal) 71 TL'den 85.50 TL'ye çıktı. TCDD’nin internet sitesinden alınan bilgilere göre; Ankara- İstanbul (Halkalı ya da Bakırköy) de 96 TL’ye yükseldi. Ankara- Eşkişehir ve Ankara Konya hızlı tren bilet fiyatları da 31 TL’den 37.50 TL’ye çıktı.

Zamlı fiyatlar bugünden itibaren geçerli olarak uygulamaya girdi.

POSTA ÜCRETLERİNE DE ZAM

Öte yandan PTT de gönderi ücretlerine yüzde 20 zam yaptı. Normal ve diğer gönderi bedelleri, bugünden itibaren yüzde 20 arttı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu, Posta Hizmetleri Kanunu'nda yer alan hükümler kapsamında, haberleşme gönderileri için temel ücreti onayladı.

Haberleşme gönderisi, Posta Hizmetleri Kanunu'na göre, kitap, katalog, gazete ve süreli yayınlar hariç, herhangi bir fiziksel araç üzerine yazılan veya elektronik ileti şeklinde hazırlanan, gönderici tarafından gönderi üzerinde belirtilen adrese sevk ve teslim edilmesi gereken telgraf da dahil her türlü gönderiyi kapsıyor.

Böylece bu yıl 20 grama kadar haberleşme gönderileri için temel ücret, yüzde 20 zamla KDV dahil 2,4 lira olarak uygulanacak. Temel ücret geçen yıl KDV dahil 2 lira olarak uygulanıyordu.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver