Zanka

Ukrayna’dan savaş nedeniyle aksayan tahıl sevkiyatı için Müşterek Koordinasyon Merkezi kuruldu. İstanbul’daki merkezin açılışını yapan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Merkezde Ukrayna, Rusya, Birleşmiş Milletler ve Türkiye'den toplam 20 kişilik ekip görev yapacak. Ekibe ise bir Türk Amiral liderlik edecek” dedi. Bakan Akar ayrıca şu an için mayın temizleme ihtiyacı duyulmadığını da belirtti…

Ukrayna’dan yapılacak olan tahıl sevkiyatına ilişkin geçtiğimiz Cuma günü İstanbul'da atılan imzanın ardından bugün, İstanbul'da Milli Savunma Üniversitesi içerisinde kurulan Müşterek Koordinasyon Merkezi’nin açılışı gerçekleştirildi.

Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler(BM) yetkililerinin yer aldığı merkezin açılışını, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar yaptı.

Bakan Akar’ın törende yaptığı açıklamalardan öne çıkanlar şöyle:

* Bildiğiniz üzere Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışma enerji ve gıda krizini artırmıştır. Dünyadaki tahıl arzının 3 te 1'i Rusya ve Ukrayna tarafından sağlanmaktadır.

* Başta Ortadoğu ve Afrika olmak üzere düzensiz göç nedeniyle ciddi bir güvenlik riski oluşturmaktadır. 25 milyon tondan fazla tahılın güvenli bir şekilde ve hızlı bir şekilde denizde bir koridor oluşturması zarureti doğurmuştur.

* Birçok görüşme yapılmış, bu görüşmelerde kırmızı hat teşkili kararlaştırılmıştır. Yoğun temaslar yürütülmüştür. Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Türkiye tarafından bir general görevlendirilmiş, ilk kez 4'lü bir toplantı icra edilmiştir. Bu uzun ve meşakkatli çalışmalar 22 Temmuz'da imzalanan anlaşma ile sonuçlanmıştır.

* Müşterek Koordinasyon Merkezi, 23 Temmuz itibarıyla çalışmalarına başlamıştır.

* Merkez, asker ve sivil olmak üzere Türkiye ile birlikte Rusya, Ukrayna ve BM'den 5'er temsilciden oluşmaktadır. Toplam 20 kişilik ekip görev yapacak. Ekibe ise bir Türk Amiral liderlik edecek.

* Ticari gemilerin kaydını ve takibini yapacak, ticari gemilerin intikalini takip edecektir.

* Bu merkezin vazifesi Ukrayna'dan ihraç edilen tahılın dağıtılmasını sağlamaktadır. Sahada herhangi bir askeri unsur mevcut değildir.

* Bu merkez, ticari gemilerin intikalini takip edecek ve geçiş faaliyetlerini BM ve taraf ülkeler ile koordineli olarak yürütecektir.

* Mayın temizlemeye ihtiyaç duyulursa işbirliği içinde çalışılacaktır. Şu anda mayın temizlemeye ihtiyaç duyulmuyor. Taraflar tarafından imzalanan belge 120 gün geçerli olacak. İstenildiğinde yenilenecektir.

* Hali hazırda Ukrayna limanlardan çıkacak gemilerin yükleme işlemleri devam etmektedir. Yapılacak çalışmaların tahıl krizini aşmasında ve fiyatların aşağı çekilmesinde önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz.

* Temennimiz kollektif ve başarılı çalışmalarla barışa katkı sağlamasıdır Mutabakat taraflarca uyulması en büyük arzumuzdur. Ortak çalışma iradesi tüm krizlerin iyi niyet ve diyalogla önlenebileceğini göstermektedir.

* Çalışmaların başarılı bir şekilde sonuçlanmasını sağlayan Cumhurbaşkanımıza da saygı ve şükranlarımızı sunuyorum.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver