Zanka

Yılın ikinci çeyreğinde ABD ekonomisi yüzde 0,9 daraldı. Böylece üst üste iki çeyrek daralma kaydedildi ve ülke ekonomisi teknik resesyona girdi…

ABD'de ikinci çeyreğe ilişkin gayri safi yurt içi hasıla verileri açıklandı. Veriler ABD ekonomisinin beklenmedik negatif bir performans sergilediğini gösterdi.

Buna göre; İlk çeyrekte yüzde 1,6 daralan ABD ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,9 daraldı. Böylelikle ülke üst üste iki çeyrek daralma kaydederek teknik resesyona girdi.

RESMİ OLARAK RESESYON KABUL EDİLMİYOR

ABD ekonomisinde bu veri ile birlikte her ne kadar iki çeyrek üst üste daralmış olsa da genel görüşün aksine bu, resmi olarak resesyon kabul edilmiyor. National Bureau of Economic Research (NBER) “iki çeyrek üst üste daralma resesyondur” tanımlamasını “basite indirgenmiş” ve “yanıltıcı” olarak değerlendiriyor. ABD’de resmi olarak resesyon ilanı NBER’deki bir grup akademisyen tarafından yapılıyor.

HARCAMALAR ARTTI

Yılın ikinci çeyreğinde kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi yüzde 7,1'lik yükseliş kaydetti.

Gıda ve enerji harcamalarının hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi de bu dönemde yüzde 4,4'lük artış kaydetti. Söz konusu verinin bu dönemde yüzde 4,5 artması bekleniyordu.

 

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver