Zanka

Rubil Gökdemir

Twitter


Rubil Gökdemir

“Rubil abi dün ZANKA TV'de programını izledim ve gerçekten şok üzerine şok yaşadım. Beni en şaşırtan verin; Türkiye'de 20 milyon primli işçi, 14 milyon emekliyi finanse etme çabası. Ben Almanya’da doğup büyüdüğüm için, bu sayıları iyi kıyaslayabiliyorum. Ve gerçekten çok şaşırıyorum bu Türkiye’deki rakamlara. Bu ülke nasıl ayakta duruyor bu dehşet verici rakamlarla?

Abi son yıl dan beri ben Türkiye’de yaşıyorum ve şimdiye kadar hep Almanya’dan izliyorum. Tatillerde geliyordum ve dışarıdan Türkiye hep iyi gözüküyordu. Fakat Şubat 2021 den beri buradayım ve derin şekilde Türkiye’nin ekonomisi ve sosyal hayatıyla iç içeyim. Ve ne kadar öğrendikçe o kadar şok oluyorum. En çok da senin sayende perde arkalarını öğreniyorum.

Mesela gecen sene Antalya’dan sahile yakın bir yerden ev aldım ve şu anki fiyat artısı 300%. Bütün komşularım Rus. Türk kalmadı. Türkler buralarda yaşayamıyor. Kiralar 10.000 küsur TL. Antalya Konyaaltı bölgesi. Tamam benim gibi tuzu kuru olanlar kâr yapıyor. Ama normal halk sefalet içinde.

Sana bir misal vereyim. Benim burada bir sevgilim var. Antalya’nın zengin olmayan bölgesinde yaşıyor ve asgari ücretle markette çalışıyor. Kadıncağızın kliması bozuldu. Tamir etmek için kredi çekmek zorunda kaldı. İnanamadım. Dedim ‘Lütfen doğru söyle, yok mu paran?’ ‘Yok’ dedi, yoksa kredi mi çekerdim dedi. Tamam ben öderim dedim ve 2500 TL verdim.

Bu bana sunu gösterdi. Gerçekten Türkiye batmış durumda. Bu tür örnekler çok verebilirim.

O gün marketteyim. Bir amca sebze meyvelerin karşısında durmuş hesap yapıyor. Dedim ‘Amca yardımcı olabilir miyim?’ Dedi ‘Oğlum 30 liram var. Ne kadar sebze alabilirim diye hesap yapıyorum. İçim gitti abi. Çok üzüldüm. Yaşlı amcanın ihtiyaçlarını aldım ve arabamla evine bıraktım.

Abi bu nasıl bir durum? Korkunç. Diğer tarafta da benim yaşadığım bölgede Mercedes’ler, BMW’ler, lüks restoranlar tıklım tıklım. Yaşadığım hayattan neredeyse utanasım geliyor. Çünkü ben krallar gibi yaşarken, diğerleri sefalet içinde.

Abi bu Türkiye’de en büyük sorun bence eğitim ve liyakatsizlik. Benim kuzenlerim var burada doğmuş büyümüş ve üniversite mezunları. Elektronik üzerine mesela. Çocuğa bazı şeyleri soruyorum. O kadar bilgisiz ki. Şok oluyorum. Çocuğun elektronik üzeri doğru dürüst bilgisi yok. Çoğu şeyi yanlış biliyor. Sen nerden biliyorsun dersen. Ben bilgisayar mühendisiyim ve diplomamı Almanya’da yaptım ve elektronik eğitimim gayet iyidir. Şunu demek istiyorum. Türkiye’de üniversite mezunları bile çok kötü eğitimli. Bunun da birçok örnekleri var.

O yüzden Türkiye'nin niye yükselemediğine hiç şaşırmıyorum.

Burada çok insanlarla tanıştım ve dikkatimi çeken su oldu. İnsanların büyük bir bölümünün hiçbir şeyden haberi yok. Sadece etrafından duyduğundan ezbere yaşıyor. Bir şeyi derinine araştıran yok. Corona verileri olsun, ekonomi verileri olsun, teknik bilim olsun. O kadar liyakatsizlik bilgisizlik var ki her gün yeniden şok oluyorum.

Abi Almanya’da en cahil inşaat çalışanı bile siyasetçilere inanmaz verileri az da olsa araştırır ve hükümeti çok eleştirir. Mesela corona döneminde insanlar Almanya’da o kadar tepki gösterdi, hükümetin verilerine inanmadılar. Kendileri araştırdı vs.

Türkiye’de insanların dünyadan haberi yoktu. Aşı gelse de hemen vurdursak diyorlardı. Can atıyorlardı. Hiç eleştiri yok. Gözü kapalı başkaları ne diyorsa ona inanıyorlardı.

Soruyordum. Arkadaş insanlar patır patır ölüyor diyorsun. Fakat bir rakamlara verilere baktın mı diye sorunca, yoo bakmadım ama herkes öyle diyorlardı.

Google dan açtım gerçek verileri gösterdim ve önceki yıllardaki normal grip ölü verileriyle karşılaştırınca çok da bir artış olmadığını gösterdim ve o kadar korkmayın diye anlatmaya çalıştım. İnandıramadım. Adamlar rakamlara bile güvenmiyor.

Anlamıyorlar sanırım...

Çoğu para birimlerini bile doğru dürüst ayırt edemiyor. Mesela adam 1 milyar doları 1 milyon diyor veya 1000 liraya bir milyar diyor. Diyorum: Türkiye’nin hali çok kötü cari açık 50-60 milyar dolar diyorum. Adam bu paranın büyük para olmadığını söylüyor. Adam çünkü milyon milyar, trilyon TL bazında vs. ayırt edemiyor.

Eğitimsizlik korkunç abi.

Senin o programda konuştuğun konuların yüzde kaçı anlıyor acaba? Bu liyakatsiz ortamda 1% acaba gerçekten boyutları anlıyor mu diye düşündüm...

Söylenecek o kadar şey var ki abi.

Kusura bakma kafanı yordum. Ama her gün yeni bir şok yaşıyorum. Benim tuzum kuru euro bazında. Ben hayatımı kurtardım. Fakat ülkeme memleketimin hali beni gerçekten çok üzüyor. İsterdim ki insanlar refah ve mutluluk içinde, en az AB seviyesinde yaşayabilsinler. Ama ne yazık ki durum böyle değil...

Selam ve saygılarımla abi...”



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
1131112