Zanka

Piyasaların gözü kulağı bu verideydi… Beklentilerin üzerindeki artışla Fed’in daha büyük faiz artışına gitmesi ihtimali kuvvetlenirken, altın fiyatları sert düşüşe geçti…

ABD’de Temmuz ayına ilişkin tarım dışı istihdam verileri açıklandı. Artışın 250 bin olması beklenirken, 528 bin artış kaydedildi.

Haziran'daki tarım dışı istihdam artışı da 372 binden, 398 bine revize edildi.

Aynı dönemde ortalama saatlik kazançlar aylık bazda yüzde 0,5 artarak yüzde 0,3'lük beklentinin üzerinde gerçekleşti. Yıllık olarak ise ortalama saatlik kazançlar da yüzde 5,2'lik yükseliş kaydedildi. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 4,9 olmuştu.

İŞSİZLİK GERİLEDİ

Öte yandan ABD’de işsizlik oranı, Temmuz ayında 0,1 puan azalarak yüzde 3,5’e geriledi. Piyasaların beklentisi işsizliğin Haziran ayında olduğu gibi yüzde 3,6 seviyesinde kalması yönündeydi.

Ülkedeki işsiz sayısı da Temmuz’da 242 bin kişi azalarak 5 milyon 670 bin kişi oldu. İş gücüne katılım oranı ise bu dönemde 0,1 puan azalışla yüzde 62,1 olarak kaydedildi.

FED’İN 75 BAZ PUANLIK FAİZ ARTIŞINA GİTMESİ BEKLENİYOR

ABD ekonomisi, iki çeyrekte art arda daralma göstererek teknik olarak resesyona girmişti. Veriler ise resesyonla ilgili artan endişelere rağmen, bazı hizmet sektörlerinde istihdamın arttığını ortaya koydu.

Söz konusu verilerle piyasaların Fed’in Eylül ayında 75 baz puan faiz artışı kararı almasına yönelik beklentileri kuvvetlendirdi.  

ALTIN FİYATLARI GERİLEDİ

Tarım dışı istihdam verilerinin açıklanmasıyla altın fiyatlarında sert bir gerileme gözlendi.

Ons altın yüzde 1,04 değer kaybederek 1.772 dolar seviyesine gerilerken, gram altın ise yüzde 0,82 değer kaybıyla 1.023 liradan satılıyor.

Çeyrek altın ise 1.690 TL’den alıcı buluyor.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver