Zanka

İstanbul’un bugüne dek hiç metro yatırımı yapılmamış batı kesiminde ilk proje için start verildi. İBB, Sefaköy-Beylikdüzü-Tüyap Raylı Sistem Hattı için ÇED sürecini başlattı. 10 istasyondan oluşacak 17.89 km uzunluğundaki metro hattının 4 yılda bitirilmesi planlanıyor. Hat, hiçbir raylı sistem ulaşımı olmayan yaklaşık 3,5 milyon nüfusa hizmet edecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Raylı Sistem Daire Başkanlığı tarafından yapılacak Sefaköy-Beylikdüzü-Tüyap metro hattı için İBB'nin önceki yönetim döneminde yaptığı başvuru üzerine 2017 yılında “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararı alınmıştı. Ancak metro hattı için günümüze dek ihaleye çıkılmadı ve inşaat çalışmalarına da başlanamadı. Alınan “ÇED gerekli değildir” karanın ardından yeni yönetim döneminde metro güzergahında, istasyon noktalarında, isimlerinde ve hat uzunluğunda revizyonlar yapıldı. Bunun üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na 2017 tarihli “ÇED gerekli değildir” kararının geçerli olup olmadığı soruldu.

İNŞAAT BAŞLAMAYINCA KARAR GEÇERLİLİĞİNİ YİTİRDİ

Bakanlık ilgili yönetmeliğe göre 5 yıl içinde mücbir sebep bulunmaksızın yatırıma başlanamaması durumunda kararın geçerliğini yitireceğini belirtti. Ayrıca projede yapılan değişikliklerin kapasite artışı değil yeni bir proje olarak incelenmesinin uygun olacağı bildirildi. Bunun üzerine de İBB, ÇED sürecini yeniden başlattı. İBB'nin İstanbul Valiliği'ne sunduğu proje dosyası incelenerek ÇED süreci 5 Ağustos 2022 itibariyle yeniden başlatılmış oldu.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver