Zanka

Serkan Macit


Serkan Macit

Pazartesi günü Ankaragücü- Konyaspor maçı ile birlikte profesyonel liglerle Ankaralı futbolseverin buluşması gerçekleşti. Saat 21:45’te başlayan ve maça gelenlerin evine en erken 01:00 gibi girdiği maçtan sonra Stat ve Passolig çilesi yeniden gündeme geldi.

Aslında Ankaragücü ve Gençlerbirliği taraftarlarının Passolig sıkıntısı bu sene başlamadı. Yeni sezon başlangıcı ile gişelerde sorunların çözüldüğü umuduyla Stada gelenler geçen sene ki sıkıntıların aynen devam ettiğini gördüler. Peki, neydi bu sıkıntılar?

Artık bankacılık işlemlerinin bile cep telefonu ile kolayca halledildiği bir dönemde, maça uygulama ile girmeye çalışan birçok taraftarın uygulama da yüklü biletini sistemler yine okumadı. Neymiş cep telefonu ekran korumaları çok kalın olmayacakmış, neymiş üzerinde kırıklar, çatlaklar olmayacakmış, neymiş ekran aydınlatması son seviyede olacakmış, yine mi olmadı telefonunda bazı apk’lar olmayacak diye diye sıralanıyor çözüm önerileri. Her yıl kart parası yenilemesi adı altında para almayı bilen Passolig yetkileri bu çözümler yerine uzun süredir Ankara’da yenilemedikleri cihazları yenilese belki çözüm daha kolay olacak.

Ankaragücü Yönetimi dün kendince haklı bir açıklama yaparak taraftarının maça girişlerde sıkıntı yaşamaması için maçtan önce stat gişelerinden tek biletlik kartlarını almasını istedi. Tekrar başa dönersek madem ben gişeden sıraya girip bilet alacak maça öyle gireceksem bu sisteme, kartlara, uygulamalara ne gerek var. Kaldı ki birçok taraftar uygulama ile değil de Passolig kartları ile de içeri giremedi. Hadi telefonda cam kırığı, ışık azlığı ile bahane buluyor Passolig yönetimi de kart okumamasına gerekçeleri nedir mesela? Kartları yenileyin diye çözüm önerileri varda bu bana saçma geliyor. Şimdi ben maçları izlemek için para verip Digitürk alacağım, maç günü onlardan kaynaklı bir sorun nedeniyle maçı izleyemeyeceğim. Digitürk yetkilileri de bana çözüm olarak, yeni bir abonelik alın ya da gidin kafede yeniden para ödeyerek izleyin diyecek. Passoligin yaptığı tam bu. Benim günde belki de on kere kullandığım çipli kredi kartım bozulmayacak, işe girerken verilen dandik çipsiz giriş kartım takır takır çalışacak ama senin benden hem alırken hem de her yıl yenileme adı altında para ödediğim kart çalışmayacak, senden yeni kart isteyeceğim onun içinde kurye parası ödeyeceğim. 

Gelelim asıl önemli konuyu. Maç saati uygulama ve kart okumaması sorunları nedeniyle girişlerinde yaşanan sıkıntılardan sonra kapılarda oluşan yığılma sonucu turnikeler bozuldu ve içeri girişler oldu. Şimdi içeri girenler biletleri olmadığı için değil Passolig nedeniyle o şekilde içeri girdi. Burada Ankaragücü’nün bir kusuru var mı ? Taraftarın bir kusuru var mı? Sorumlu açık ve net olarak bu işi alan ve Stada girişlerden sorumlu olan Passoligdir. Peki PDFK usulsüz seyirci alınması nedeniyle cezayı kime kesti Ankaragücü’ne. Asıl sorumlu Passolige ceza kesilmediği için onlar sadece para alma kısmında Aktifler. Diğer sorunların bir önemi yok. 

Diğer konuda Stat ile ilgili sıkıntılar. Bir kere öyle bir uygulama var ki güvenlik nedeniyle olduğu söylenen 15-20 bin kişi stat çevresinden içeri 1 ya da 2 kapı ile içeri almak gibi. Resmen Stadın etrafında tur atıyorsun arabanı bıraktığın yerden gireceğin tribüne gideceğin yere kadar. Gerekçenin güvenlik olduğu söyleniyor ama bu iş artık eziyet olmaya başladı. Engelleri geçip biletinizi okutabilen şanslılardan biriyseniz içeri girdiğiniz de sizi şöyle bir tablo bekliyor. Eğer biraz erken girdiyseniz WC’ler kapalı.WC’ler açıkken girdiyseniz de temizlik  adına bir şey bulamıyorsunuz. Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Eryaman Stadının işletmesi. Sanırım bu konuya bir çözüm bulacaklardır. Personel yetersizliğine çözüm yönünde bir çalışmaları olduğu ve ilerleyen haftalarda çözüme kavuşacağı söyleniyor.

Stat konusunda en sorunlu işlerden biri kantin ve kafeterya. Fiyatlardaki tutarsızlık, çeşit azlığı, aranan ürünün bulunamaması ki Konya maçının 2. Yarısında su bulanamadı mesela. Belki işletmeyi alan firma kar edemiyordur? Onu bilmiyorum ama Stada taraftar çekmek istiyorsan oraya gelen insanların hayatlarını kolaylaştırmak zorundasın. Passolig sıkıntısı ve Stadyum sorunları aslında sadece Ankara’da yaşayanların değil Anadolu Kulüplerine gönül veren birçok taraftarın ortak paydası. Öyle cüzi bir para da değil artık ciddi paralar ve zaman ayırarak maç gidiyorsam bununda karşılığını almalıyım. İnsanları daha fazla Statlardan kaçırmadan çözüm üretmek gerek.

Bu hafta TFF 1. Ligin başlaması ile Pazartesi günü Ankaragücü taraftarının yaşadıklarına, Gençlerbirliği taraftarı da yaşamaya başlayacak ve muhtemeldir ki sezon sonuna kadar da her hafta düzeltilecek umuduyla gönüller alınmaya çalışılacak. Benim artık Eryaman Stadından umudum kalmadı. Böyle gelmiş böyle gidecek gibi. İnşallah yeni statta Passolig Yönetimi Eryaman’dan ya da başka statlardan çıkma eski sistemi değil de sıfır cihaz kullanmaya başlarlar.

Pazar akşamı Gaziantep FK – Ankaragücü maçı sonrası canlı yayında Zanka Spor TV’de görüşmek dileğiyle iyi hafta sonları.

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
10