Zanka

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği TÜRSAB vergi ödemediği ve haksız rekabet yarattığı gerekçesiyle booking.com hakkında açtığı davada karar çıktı…

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB), booking.com’un Türkiye’de vergi ödemediğini bu nedenle de haksız rekabete yol açtığını iddia ederek internet sitesi hakkında dava açmıştı.

Dava açıldıktan sonra TÜRSAB’ın başvurusu üzerine mahkeme, booking.com’un internet adresi üzerinden veya oluşturacakları başka bir adres üzerinden, Türkiye’de yerleşik otel, konaklama tesislerinin pazarlanması ve pazarlanmasına aracılık edilmesi yönündeki faaliyetinin durdurulması için ihtiyati tedbir kararı almıştı.

İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahakemesi’nde yapılan duruşmaya davacı TÜRSAB avukatlarıyla davalı booking.com avukatları katıldı. Erişimin engellenmesi sonrası zarar ettikleri gerekçesiyle davaya sonradan müdahil olan bazı turizm şirketi avukatları da duruşmada hazır bulundu.

BOOKING DENETİMLERDEN KAÇINDI

Mahkeme, haksız rekabet oluştuğu gerekçesiyle davayı kabul etti. Kararda, booking.com’un seyahat acenteliği faaliyeti olduğu ancak vergi ödemeyerek, iş yeri açmak için gerekli izinleri almayarak, ‘dijital ve sabit iş yeri açma yoluyla’ faaliyetini sürdürdüğü, bu şekilde idari ve hukuki denetimlerden kaçınarak iş şartlarına uymadığı belirtildi.

500 BİN TL TEMİNAT

Ancak tüm bu tespitlerin seyahat acentesi olan booking.com’un tamamen kapatılmasına veya erişiminin engellenmesine neden olacak eylemler olmadığına kanaat getiren mahkeme, davalı booking.com’un söz konusu haksız rekabete yol açan aykırılıkların giderilmesi durumunda 500 bin TL teminat yatırması karşılığında internet sitesi üzerindeki ihtiyati tedbir kararının kaldırılmasına karar verdi. Teminat yatırılması durumunda booking.com'a erişilebilecek.

HAKSIZ REKABETE YOL AÇAN İFADELER KALDIRILACAK

Mahkeme, booking.com’un otellerle imzalamış olduğu sözleşmelerde yer verdiği, ‘Geniş MFN’, ‘Fiyat ve kontenjan paritesi’, ‘Minimum tahsilat’ ve ‘En iyi fiyat garantisi’ ifadelerin haksız rekabet oluşturduğuna ve bu nedenle bu ifadelerin sözleşmelerden çıkarılmasına karar verildi.

“EN İYİ FİYAT GARANTİSİ” İFADESİ KULLANILMAYACAK

Kararda ayrıca, ‘En iyi fiyatları garanti eden bir internet sitesi’, ‘En düşük fiyatlar’, ‘En iyi otel fiyatlarını garanti etmekteyiz’ gibi ifadelerin de tüm online uygulamalardan kaldırılmasına hükmedildi.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver