Zanka

İlk düzenlemede turizmcilerden alınacağı söylenen Konaklama Vergisi’nde planlar değişti. Son düzenlemelere göre bu vergi tatilcilerden alınacak… Peki tatil için otelleri tercih eden vatandaşlar, hangi otel sınıflandırmasına ne kadar vergi ödeyecek? İşte tartışmaları beraberinde getiren Konaklama Vergisi’nde son durum…

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yapılması öngörülen değişikliğe göre otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart hotel, misafirhane ve kamping gibi konaklama tesisleri ile dağ ve yayla evi gibi kırsal turizm tesislerinde verilen geceleme hizmetleri Konaklama Vergisi’ne tabi olacak.

Turizmcilerin isyan ettiği Konaklama Vergisi düzenlemesine son şekli verildi. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen vergi yasa teklifindeki ‘Konaklama Vergisi' tatil yapan kişilerin maliyetini artıracak şekilde tümden değiştiriliyor. Daha önce turistik tesislerin hasılatından yüzde 2 oranında alınması planlanan konaklama vergisi artık otel ve turistik tesislerden değil doğrudan konaklama yapan kişilerden alınacak.

5 YILDIZLI OTELE18 TL, PANSİYON 6 LİRA

Konaklama Vergisi konaklama tesisinin türüne göre ve kişi başına gecelik olarak hesaplanacak. Vergi tutarı gecelik kişi başı 6 ila 18 lira olacak. 4 kişilik bir aile bir hafta tatil yaptığında otel masraflarının dışında ayrıca devlete 168 TL ila 504 lira arası vergi ödemek zorunda kalacak.

Yeni düzenlemeye göre 5 yıldızlı otel ve tatil köyleri ile butik otel ve özel konaklama tesislerinde kalanlar kişi başına her bir gece için 18 TL konaklama vergisi ödeyecek. Bu vergi 4 yıldızlı otellerde 12 TL, 3 yıldızlı otel ve belediye belgeli konaklama tesislerinde 9 TL, 1 ve 2 yıldızlı otel, pansiyon, motel, apart hotel ve kampinglerle diğer konaklama yerlerinde 6 TL olarak uygulanacak.

Bu vergi tutarı her yıl yeniden değerleme oranı kadar artacak. Dolayısıyla yasa bu yıl bitmeden çıkarsa vergi tutarları 2020'de en az yüzde 22.5 oranında zamlı uygulanacak. Konaklama vergisi KDV matrahına dahil edilmeyecek.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
1