Zanka

Türkiye, ıspanak zehirlenmelerini konuşuyor. Zehirlenme vakalarında ıspanağın içine karışan zehirli otlar da merak konusu oldu. Peki bahsi geçen zehirli otlardan güzel avrat otu ve adam otu nedir? Şekilleri nasıldır? Hangi etkileri gösterir? İşte merak edilen soruların yanıtları…

İstanbul’da 44 kişi ve Tekirdağ’da 22 kişi ıspanak zehirlenmesi sebebiyle hastanelik oldu. İstanbul İl Tarım Müdürlüğü'nden ıspanak zehirlenmeleriyle ilgili yapılan açıklamada, zehirlenmelere bir yabancı otun sebep olduğu bildirildi. Alınan numunelerin ileri tetkik sonuçlarında ıspanak içerisinde tespit edilen yabancı ottan kaynaklı yoğun miktarda atropin ve scopalamin maddesi tespit edildiği duyuruldu.

Zehirlenmelere sebep olan otların ise güzel avrat otu ve adam otu olduğu söyleniyor.

GÜZEL AVRAT OTU ZEHİRLİ Mİ NEYE BENZER?

Güzelavrat otu, patlıcangiller familyasına ait çok yıllık otsu bir bitkidir. "Atropin" maddesi bu bitkinin halüsinojenik özellikleri olan oldukça zehirli yemişleri boyunca olan yapraklarından elde edilir.

Yetiştiği alanlar çoğunlukla kireçten zengin topraklı, nemli ve loş yerlerdir.

Güzelavrat otu dallanmış, otsu ve çok yıllık bir bitkidir, çoğunlukla etli köke sahip bir yarı çalı olarak görülür. Bitki 1.5 metre, uzun oval yaprakları ise 18 cm uzunluğa kadar erişebilir. Çan şekilli çiçekleri hafif yeşil-soluk mor ve az kokuludur. Meyveleri olgunlaştıkça yeşilden parlak siyaha uzanan ve yaklaşık olarak 1 cm uzunluktaki yemişlerdir. Bu yemişler tatlıdır ve zehirli alkoloidler içermelerine rağmen taşıdıkları tohumlarla yayılmayı da sağlayan hayvanlar tarafından iştahlıca tüketilirler.

Güzelavrat otu insanlarda zehirli etkiler göstermeye başladığında ilk olarak kişilerde baş ağrısı uyku hali meydana gelir. İlerleyen zamanlarda ise yavaş yavaş susuzluk hissi ile birlikte sayıklama gibi durumlar ortaya çıkar. Eğer sizlerde de bu gibi belirtiler meydana gelir ise acilen uzman bir doktora görünerek meydana gelebilecek olan sorunları engelleyebilirsiniz.

ADAM OTU NEDİR?

Adam otu da yine patlıcangiller familyasından, Mandragora cinsini oluşturan sarı ya da mavimsi-mor renkli çiçekler açan bitki türlerinin ortak adıdır.

Rozet yapraklı ve kazık köklü çok yıllık otsu bir bitki türleridir. Kökleri % 0,3 oranında hiyosiyaminlerle skopolamin alkaloidlerini taşır. Bundan dolayı zehirli bir bitkidir.

Zehirlenme söz konusu olduğunda ilk başlarda sarhoşluk ve baş dönmesi belirtileri ortaya çıkar. Daha sonra deri üzerinde kızarma, ağızda kuruluk, huzursuzlanma, halüsinasyonlar ve sürekli uyuma isteği oluşur. En ileri aşaması ise nefes darlığı ve ölümle sonuçlanmaktadır. Bu yüzden kullanımı uzman kontrolü ya da bilgisi dahilinde olmalıdır.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver