Zanka

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı, palamutları da kaçırdı. Ağları boş kalan bazı balıkçılar, çareyi halkı kandırmakta buldu ve palamuda çok benzeyen tombik balığını, palamut etiketiyle satmaya başladılar. Peki palamut ve tombik balığı arasındaki fark nasıl anlaşılır? İşte yanıtı…

1 Eylül’de başlayan balık sezonunda palamut sıkıntısı yaşanıyor. Özellikle son 2 yıldır tezgahlarda bol olan palamut, bu sezon balıkçıların ağlarına takılmadı. Palamut sıkıntısını fırsata çeviren bazı balıkçılar, palamuda çok benzeyen tombik balığını ‘palamut’ etiketiyle satmaya başladı.

“TALEP ÇOK, PALAMUT YOK”

Güzelbahçe Balıkçı Hali’ndeki esnafın tezgahlarına da bu sezon palamut düşmedi. Kendilerine en çok ‘Palamut var mı?’ diye sorulduğunu belirten balıkçı Osman Kocabıyık (38), “Palamut, en fazla rağbet gören balıkların başında geliyor. Çünkü palamut hem lezzet olarak hem de ekonomik olarak önemli bir balık. Ancak bu sene havaların soğumaması sebebiyle palamut çıkmadı. Palamut çıkmadığı için çipura ve levrek fiyatlarında da beklenen indirim olmadı. Talep var fakat balık yok. Talebin olmasını fırsat bilen bazı esnaf da tombik balığını ‘palamut’ diye satıyor. İki balık arasında ciddi lezzet farkı var” dedi.

PALAMUT VE TOMBİK BALIĞININ FARKLARI

Güzelbahçe Balık Hali esnafından Mutlu Evren (30) de tombik balığı oyununa dikkat çekerek, “Palamudun olmaması sebebiyle bazı fırsatçılar tombik balığını ‘palamut’ etiketiyle satıyorlar. Ancak insanları bir kere kandırırsınız. Ben bir balıkçı olarak bunu yapanları kınıyorum. Palamudun üzerine çizgi varken, tombiğin üzeri beneklidir. Müşteriler bu ayrımı yaparak iki balık arasındaki farkı anlayabilirler” diye konuştu.

Palamut ile tombik balığının eti arasında fark olduğunun altını çizen Balıkçı İsmail Enerdil (40) ise “Palamut almak için balıkçılara giden müşteriler, balığı takoz dilim olarak kestirsinler. Balık kesildikten sonra eti beyazsa o balığı gönül rahatlığıyla palamut olarak alabilirler. Ancak balık kesildiğinde eti siyahsa aldıkları balık torik veya tombiktir. Çünkü Karadeniz palamudunun eti bembeyaz olur. Bunun yanı sıra güvenilir balıkçılardan alışveriş yapsınlar” dedi.

PALAMUT OLMAMASI DİĞER BALIK FİYATLARINI ETKİLEDİ

Palamut olmaması nedeniyle çipura ve levrek fiyatlarında beklenen indirim etiketlere yansımazken, bu 2 balık, geçen yılın bu dönemlerine göre 2 kat daha pahalı satılıyor. Geçen yıl palamudun bol olması nedeniyle 10 ile 15 TL arasında satılan levrek ve çipura, bu sezon 25- 30 TL’den alıcı buluyor.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver