Zanka


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/zanka.com.tr/httpdocs/icerik.php on line 210

Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/zanka.com.tr/httpdocs/icerik.php on line 211

Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/zanka.com.tr/httpdocs/icerik.php on line 211


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/zanka.com.tr/httpdocs/icerik.php on line 213

Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/zanka.com.tr/httpdocs/icerik.php on line 214

Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/zanka.com.tr/httpdocs/icerik.php on line 215



Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/zanka.com.tr/httpdocs/icerik.php on line 242

Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/zanka.com.tr/httpdocs/icerik.php on line 243

Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/zanka.com.tr/httpdocs/icerik.php on line 243

Büyülü, dingin, nefes kesici, mistik, muazzam, ilham verici, etkileyici. Bunlar Meteora fenomenini tanımlamak için çok sık kullanılan kelimelerden sadece birkaçı. Benim Meteora’yı gün batımına yakın saatlerde ilk gördüğümde seçtiğim kelime ise “gerçeküstü” oldu.

“Game of Thrones” dizisinin bazı bölümlerinin Meteora’da çekildiğini duyduktan sonra hakkında okuyup, fotoğraflarını gördüğüm ve gitmeyi aklıma koyduğum bu büyülü yer, bende ilk görüşte tam da kelime karşılığındaki gibi “‘boşlukta asılı kalmış” hissi yarattı. 

Meteora, Yunanistan’ın insanın aklını başından alarak yükselen kumtaşı kuleler ve üzerlerine kusursuz mimari beceri ile yerleştirilmiş manastırların, masal alemindeymiş gibi hissedeceğiniz bir ortam yarattığı bölgesi. Yunanistan'da adalarda yapılan deniz güneş tatillerine alternatif bir seyahat  planlıyorsanız görülmesi gereken yerler arasına Meteora'yı da kesinlilkle eklemelisiniz.

1988’den beri Unesco Dünya Mirası Listesi’nde olan Meteora yüzyıllardır keşiş ve rahibelerin inzivaya çekildikleri kartal yuvasını andıran manastırlara ev sahipliği yapıyor.

 

Meteora manastırlarının kuruluşu 11.yüzyılda keşişlerin Tanrı’ya daha yakın olma isteği ile çetin kayalıkları mekan olarak seçmesiyle başlamış. Bizans Dönemi’nde Osmanlı akıncılarından kaçan keşişler Ortodoks Hristiyanlık inancını korumak için sarp kayalıkların üzerine kurulmuş korunaklı manastırlara kaçmışlar ve 14.yüzyılda, Aziz Athanasios, bölgedeki manastırların en büyüğü olan Büyük Meteoron’u kurmuş. Yüzyıllar boyunca, keşişler kayaların üzerine kurulu manastırlarına tırmanmak ve malzeme taşımak için tahta iskeleler, kanca ve halat merdivenli ağları kullandıkları gibi keşişler özel bir sepet yardımıyla malzemeleri manastırlara taşıyormuş. Bugün manastırların hediye dükkanlarında satılan mıknatıslı süslerden sarkan ipli sepetler de burdan ilham alınarak yapılıyor. 15. ve 17. yüzyıllar arasında Meteora, coğrafi yapısı ve büyüleyici doğasının da etkisiyle münzevi bir yaşam sürdürmek isteyen birçok keşişi kendisine çekmiş ve en parlak dönemini yaşamış. Ancak 17.yüzyıldan sonra Meteora'nın refahı, hırsızlar ve askeri baskınlar nedeniyle kaybolmaya başlamış. 1943’te Alman ordusu, bölgeyi bombaladıktan sonra birçok manastır terk edilmiş veya yıkılmış. Günümüzde bölgede 6 manastır bulunuyor. 

Altı manastırı tek bir günde ziyaret etmek isterseniz tüm manastırların açık olduğu haftasonunu tercih etmeniz gerekiyor. Ayrıca manastırların farklı saatlerde açık olması sebebiyle tüm günü bu bölgeye ayırmanızı öneririm.

MANASTIRLAR ve ZİYARET GÜN & SAATLERİ
•    Megalo Meteoro Manastırı
Yaz : Salı günleri kapalı. Diğer günler 09:00-17:00 arası açık.
Kış : Salı ve Çarşamba günleri kapalı. Diğer günler 09:00-15:00 arası açık.
•    Varlaam Manastırı
Yaz : Cuma günleri kapalı. Diğer günler 09:00 – 16:00 arası açık.
Kış : Perşembe ve Cuma günleri kapalı. Diğer günler 09:00 – 15:00 arası açık.
•    Agios Nikolaos Manastırı
Yaz : Cuma günleri kapalı. Diğer günler 09:00 – 15:30 arası açık.
Kış : Cuma günleri kapalı. Diğer günler 09:00 – 14:00 arası açık.
•    Roussanou Manastırı
Yaz : Çarşamba günleri kapalı. Diğer günler 09:00-17:00 arası açık.
Kış : Çarşamba günleri kapalı. Diğer günler 09:00-14:00 arası açık.
•    Agia Triada Manastırı (Holy Trinity)
Yaz : Perşembe günleri kapalı. Diğer günler 09:00-17:00 arası açık.
Kış : Çarşamba ve Perşembe günleri kapalı. Diğer günler 10:00-16:00 arası açık.
•    Agios Stefanos Manastırı
Yaz : Pazartesi günleri kapalı. Diğer günler 09:00-13:30 / 15:30-17:30 arası açık.
Kış : Pazartesi günleri kapalı. Diğer günler 09:30-13:00 / 15:00-17:00 arası açık.

NASIL GİDİLİR?

Meteora, Atina’ya 350 km, Selanik’e ise (240 km) mesafede

•    Çevreyi daha iyi görmek isterseniz Atina’dan veya Selanik’ten araç kiralayarak ulaşabilirsiniz.
•    Atina ve Selanik’ten tren ya da otobüs ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
https://www.greeka.com/greece-travel/buses/
https://tickets.trainose.gr/dromologia/
•    Atina’dan çeşitli tur şirketleri tarafından düzenlenen turlar ile de günübirlik olarak bölge görülebilir. Ancak gidiş dönüş 700 km yolun bir gün içinde gidileceği gerçeğini de gözardı etmemek gerekiyor.
             www.getyourguide.com

NEREDE KALINIR?

•    Meteora kayalıklarına sırtını dayamış Kalambaka kasabasında ve Kastraki köyünde konaklanabilir.

    Mouzaki Palace Hotel & Spa
    Hotel Meteora Kastraki
    Divani Meteora Hotel
    Tsikeli Hotel Adults Only

•    Ancak gezinizi daha değişik bir hale getirmek isterseniz ve aracınız varsa bizim gibi Meteora Bölgesine 40 dakika uzaklıkta bir dağ köyü olan Elati’de kalmayı tercih edebilirsiniz. Dağ köyüne giden yolu tırmanmaya başladığınızda, göreceğiniz yeşillikler arasındaki dere, üzerine yapılmış taş köprü ve kuş sesleri Rize yaylalarını anımsatıyor. Dere kıyısında fotoğraf ve kahve molası vermenizi öneririm. 

 

•    Elati Köyünde kalacaklara bir aile işletmesi olan küçük dağ oteli Fretzato’yu şiddetle öneririm. Sabah ailenin annesinin yaptığı ev yapımı kahvaltılıkların herbirini tatmadan masadan kalkmanıza izin verilmediğini de eklemem gerekiyor. 

•    Elati’nin birbirinden güzel tavernalarında da yerel malzemelerle yapılmış Yunan yemeklerinin tadına bakabilirsiniz.

NEREDE YENİR?

Kalambaka ve Kastraki’de birçok yeme içme opsiyonu var. Ancak benim önerim Restaurant Meteora olacak. İç dekorasyonuyla instagram tutkunlarını kendine hayran bırakırken, bahçesindeki masalarda Meteora kayalıklarını izleyerek yemeğinizi yiyebilirsiniz. Dream Salatası ve Fırından Seçmelerden Domatesli Patlıcanını yemeden dönmeyin derim. 

Elias Graden ve Yamas Taverna da rahatlıkla tavsiye edebileceğim diğer iki restoran. Bölgede yetişen malzemeler ile yapılan Yunan yemekleri, biz Türklere ülkemizi hiç özletmeyecek cinsten.

 


 

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
1426