Zanka

ABD ziyareti öncesi kameraların karşısına geçen Erdoğan, hem Trump’la yapacağı görüşmedeki gündemlerini açıkladı hem de AB’ye sert sözlerle seslendi…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esenboğa Havalimanı'ndan ABD'nin başkenti Washington'a hareketinden önce basın toplantısı düzenledi.

ABD ziyaretiyle ilgili olarak “Ziyareti ilişkilerin sancılı bir döneminde yapıyoruz. Terörle mücadele, ekonomik ilişkiler ele alınacak.” diyen Erdoğan, "Harekatla vardığımız mutabakatın tam olarak yerine getirilmediği hususunu da belgeleriyle kendilerine takdim edeceğiz." ifadelerini kullandı.

FETÖ GÜNDEMİN EN ÜST SIRALARINDA

FETÖ meselesinin ele alınacak konular arasında en üst sıralarda olduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Pensilvanya'daki terörist başının ülkemize iadesi için bugüne kadar birçok adım attık, atmayı da sürdüreceğiz. Tüm darbeciler yargı önünde hesap verene kadar peşlerini bırakmamakta kararlıyız."

RUSYA İLE ORTAK DEVRİYE

Erdoğan, Suriye meselesini de enine boyuna konuşacaklarını belirterek, “Şu an itibariyle terör örgütlerinin bölgeden çekildiğini söylemek mümkün değil. Sivillere yönelik terör eylemleri ortada. Terör örgütleri ne yazık ki Münbiç’te de var kısmen Tel Abyad’da da rastlıyoruz.

Buradan ne Rusya ne ABD terör örgütlerini verdikleri günlerde temizleyebilmiş değiliz. Bunları Trump’la konuşacağız. Döndükten sonra Putin’le telefon görüşmesi yapacağız.” dedi.

AB’YE SERT SÖZLER

Erdoğan Türkiye’nin sondaj faaliyetleriyle ilgili açıklamalarda bulunurken, AB’ye de sert sözlerle seslendi:

“Dışişleri Bakanlığı sözcüsü gayet güzel açıklamalarını yaptı. AB bir şeyi unutuyor. Siyasette hala çok yeni görev yapanlar. Biz Kıbrıs’ta garantör ülkeyiz, Yunanistan da İngiltere de.. Garantör ülke olarak haklarımız var. Sularda bizim bazı haklarımız var

Uluslararası hukuktan kaynaklanan haklar. Uluslararası hukukun herhangi bir hak vermediği ülkeler buralarda çalışma hakkını görüyor, Türkiye’ye gelince ‘yok yaptırım uygulayacağız’ diyorlar Siz bize 59’dan beri yaptırım uyguluyorsunuz.

Ey AB, Türkiye sizin bugüne kadar tanıdığınız bir ülke değil. Sizinle müzakere masasında olan bir ülke bu da bizi bağlamaz. Bu müzakereler bir anda da bitebilir. 4 milyon mülteciyi ülkesinde ağırlayan bir Türkiye’ye karşı takındığınız tavrı iyi bilin.

Bunları hafife alıyor olabilirsiniz, bu kapılar açılır bu DEAŞ’lılar da size gönderilir, gönderiliyor bundan sonra siz de başınızın çaresine bakın. Gözdağı vermeye kalkmayın, biz bunları pek takmayız.”

Erdoğan’ın konuşmasından diğer satır başları ise şöyle:

EDİRNE’DE BEKLEYEN DEAŞ’LI

“DEAŞ’lı Sınırda kalmış kalmamış o bizi pek ilgilendirmiyor. Bunların başka planları da olabilir onları da yeri geldiğinde uygulamaya koyarız.”

“TACİZ ATIŞLARI DEVAM EDİYOR”

 “Planları yaparsanız, bazıları planlandığı gibi yürür bazıları da aksayarak yürür. Burada ciddi bir mücadele var. Savaş havasında bir yapı söz konusu. Karşımızda dikkat edin kimler var. ABD’nin silah gönderdiği bir ülke… Suriye Devletine değil terör örgütlerine gönderiyor bunu. Terör örgütleri ciddi bir yapılanmaya girsin, bu mücadeleyi Türkiye’ye karşı verecekler. Devamlı taciz atışları devam ediyor.

Şu an itibariyle TSK’dan 11 şehit, 163 yaralı var. SMO’dan 202 şehit, 656 yaralı var. Sivil can kaybı 21. Sivil yaralı ise 184… Bunun hesabını kim verecek? Bölgede güvenli bölge yapıyoruz, devriye çalışması yapıyoruz. Yapıyoruz da neticeye bakıyoruz, herhangi bir netice yok.

Burada biz Amerika, Rusya ile yürüttüğümüz samimi çalışmayı bundan sonra da kararlı bir şekilde yürütmek istiyoruz.”

FERHAT ABDİ ŞİRİN MESELESİ

“Ferhat Abdi Şahin'in bir terörist olduğunu, böyle bir teröristle görüşmelerinin yanlış olduğunu belgeleriyle ifade edeceklerini dile getiren Erdoğan, "Terörle mücadele öncelikli konumuzu oluşturmaktadır. Her iki ülkenin güvenliğini ilgilendiren konularda yeni bir dönemi başlatmak istiyoruz."

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver