Zanka

Gümüşhane’de bulunan Dipsiz Göl’de define aramak isteyen kimliği bilinmeyen kişiler, Valilik ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden izinleri aldı. 12 bin yıllık tarihi gölde ‘yasal’ olarak başlayan skandal, yine ‘yasal’ olarak ayrı bir skandalla son buldu. Zira Dipsiz Göl’de artık su yok, yerine bol bol toprak var…

Gümüşhane merkeze 50 kilometre uzaklıkta, deniz seviyesinden 2 bin 140 metre yükseklikte olan, manzarasıyla ilgi çeken Taşköprü Yaylası'ndaki kaynağı ve akarı olmayan Dipsiz Göl'de 'define' söylentisi üzerine ismi açıklanmayan 2 kişi, kazı için başvuruda bulundu. Gümüşhane Valiliği ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü de kazıya izin verdi.

Gümüşhane Müze Müdürü Elif Öktem ile jandarma yetkililerinin eşlik ettiği kazıda suyu tahliye edilen göl alanı, iş makineleri ile kazıldı. Jandarmalar, kazı alanına kimsenin yaklaşmasına izin vermedi.

İddiaya göre, bölgede bir dönem kalan Roma İmparatorluğu'nun Anadolu'daki 4 büyük lejyonu arasında gösterilen, 15'inci Apollinaris lejyonunun var olduğuna inanılan hazinesinin arandı.

Altın olduğuna inanılan göldeki kazının kimler tarafından yapıldığı ise halen açıklanmazken, 4 gündür sürdürülen kazı çalışmaları, define bulunamayınca sonlandırıldı.

VALİLİKTEN ŞOKE EDEN AÇIKLAMA

Gümüşhane Valiliği'nden Dipsiz Göl'deki kazı çalışmasıyla ilgili dün yazılı açıklama yapıldı. Kazı çalışması için 2 kişinin İstovrama mevkisi 137 ada 98 No'lu parselde define araması talebinde bulunduğunun belirtildiği açıklamada, ilgili kurumların olumlu görüşü üzerine kazı izni verildiği söylendi ve şu ifadelere yer verildi:

"Hazırlanan ruhsata istinaden 06.11.2019 tarihinde belirtilen alanda İçişleri Bakanlığı temsilcisi, Maliye Bakanlığı temsilcisi ve Müze Müdürlüğü temsilcisi ile jandarma ekipleri gözetiminde define kazısı yaptırılmıştır. 4 gün süren arama çalışması sonrasında, 10.11.2019 tarihi itibarıyla da alanda kapatma işlemi yapılarak alan eski haline getirilmiştir. Define araması yapılan alanda taşınır, taşınmaz herhangi bir kültür varlığına rastlanmamıştır."

Valilikten yapılan açıklamanın şoke etmesindeki neden ise eski haline getirildiği söylenen tarihi gölün şu andaki hali oldu. Dipsiz Göl alanının toprakla doldurularak kapatıldığı görülürken, yol seviyesi ile birleştirilen göl alanına ise bir de su akarı için plastik boru koyulduğu ortaya çıktı. Su kalmayan göl alanı, taş ve toprak yığını haline döndü…

Gölün eski hali:

Kazıdan sonra:

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver