Zanka

Ardahan’da bir doğa olayı olarak ortaya çıkan Atatürk silüetinin bulunduğu arazi Ekim ayında doğal sit alanı olarak belirlenmişti. Bu arazi şimdi ‘Doğal Sit Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ olarak tescillendi.

Ardahan'ın Damal ilçesinde 1954 yılında Yukarı Gündeş köyünde çobanlık yapan Adıgüzel Kırmızıgül tarafından fark edilen Atatürk silüeti, Erdoğan Kumru'nun 1975'de çektiği silüet fotoğrafını Genelkurmay Başkanlığına gönderilmesiyle bu doğa olayı Türkiye'de duyuldu.

Her yıl 15 Haziran-15 Temmuz tarihlerinde arasında Ata mahallesinde bulunan Karadağ yamaçlarında güneşin batmasıyla, dağın bir tarafının gölgesi diğer tarafa yansıyor ve doğal bir mucize olarak Ulu Önderimiz Atatürk’ün silüeti ortaya çıkıyor. Bu tarih aralığında silüet, havanın bulutsuz olduğu günlerde 17.50-18.10 saatlerinde izlenebiliyor.

Atatürk silüetinin oluşumu, 1996'dan itibaren her yıl temmuz ayında düzenlenen "Atatürk'ün İzinde ve Gölgesinde Damal Şenlikleri" ile kutlanıyor.

Atatürk silueti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tabiat varlıkları koruma kurulu tarafından 23 Ekim 2019 günü almış olduğu karar ile Ardahan’ın Damal ilçesindeki araziyi Atatürk silueti doğal sit alanı olarak belirlenmişti. Alınan yeni kararla arazi, ‘Doğal Sit Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ olarak tescillendi.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
1