Zanka

Eğitim sürecinde öğrenim kredisi alan gençler, sonradan bu krediyi öderken güçlük çekiyor. Yaklaşık 5 milyon öğrenim kredisi borcu bulunuyor. İşte tam da bu noktada, borcu olan gençleri yakından ilgilendiren ve sevindirecek bir haber geldi…

Hükümet öğrenim kredisi borcunu ödeyemeyen yaklaşık 5 milyon genç için kolları sıvadı ve yeni bir düzenleme hazırlığına başladı.

Mevcut yasaya göre, KYK borcu olanların, mezun olduktan 2 yıl sonra geri ödeme yapması gerekiyor. Genç mezun, 2 yıl sonra işe giremese de borcunu ödemeye başlamak zorunda kalıyor ve ödenmezse icra geliyor. Hükümet yeni düzenlemede 'iş bulduktan sonra ödeme' formülü üzerinde çalışıyor. Öğrenci kredisi alanların, sigortalı işte çalışıncaya kadar borcunu ödeme zorunluluğu bulunmaması ve ertelenen borca faiz uygulanmaması öneriliyor.

Edinilen bilgiye göre, muhalefet partilerinin yasa teklifleriyle TBMM gündemine gelen bu iki konu, AK Parti'de yapılan toplantılarda da gündem oluşturdu. Son günlerde, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) kredi borçları nedeniyle icra takiplerinin artması nedeniyle toplantılarda borçların faizlerinin silinmesi önerileri dile getirildi.

Yeni düzenlemede, KYK konusunun yanı sıra karşılıksız çek verenlere hapis cezasının kaldırılması da tartışıldı. AK Parti kurmayları, karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılması konusunda, "Ödeme güçlüğüne düşmüş, çekini ödeyememiş kişi hapse giriyor. Hapiste iken borcunu ödeme imkânı zaten yok. Bu durumda olanlarla ilgili olarak bir düzenlemenin infaz yasasına girme olasılığı var" dediler.

Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı yasal düzenlemelerde yer almaya çalışan eğitim kredisi mağdurlarıyla çek mağdurları, hem iktidar partisinde hem de muhalefette karşılık buldu. Bu iki konuda düzenlemelerin hazırlanan yasalara girme olasılığı arttı.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver