Zanka

Kasım ayının başından beri yazdan kalma günlerin yaşandığı İstanbul’da, sıcaklıklar son 40 yılın en üst seviyesine ulaştı. Bu durumun sebebi ise iklim değişikliği olarak gösteriliyor. Durumun doğal olmadığını savunan Greenpeace yetkilisi ise Paris Anlaşması’na dikkat çekti…

Meteoroloji verilerine göre 1981'den beri yapılan ölçümler İstanbul'da kasım ayının sıcaklık ortalamasının 11.7 derece olduğunu gösterirken, içinde bulunduğumuz kasım ayında İstanbul'daki sıcaklık ortalaması 21.7 dereceyi gördü. Antalya'da nisan ayında çiçek açması gereken ağaçlar kasım ayında çiçek açtı.

Ekim ayında da Türkiye'nin neredeyse tamamında sıcaklıklar mevsim normallerinin üstündeydi.

İklim değişikliğinin yol açtığı ve doğal olmayan bu durum sadece İstanbul'u kapsamıyor. Meteoroloji verilerine göre Türkiye’nin ortalama sıcaklığı son 50 yılda 1.2 derece arttı. Küçük gibi gözüken bu rakam Türkiye’nin ikliminin değiştiğini gösteriyor.

"TÜRKİYE, PARİS ANLAŞMASI'NI MECLİSTE ACİLEN ONAYLAMALI"

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Onur Akgül, şunları söyledi:

“İstanbul'da yaşadığımız bu güneşli günler hiç doğal değil. Kasım ayının bu anormal sıcağı, insan faaliyetiyle derinleşen iklim değişikliğinden kaynaklanıyor. Kömür, doğal gaz ve petrol gibi fosil yakıtların kullanımı ve yüksek karbon salınımları sıcaklığı artırıyor, mevsimleri altüst ediyor. İnsan faaliyetleri, hali hazırda sanayi öncesi döneme kıyasla gezegenin 1,0 derece ısınmasına sebep oldu. Türkiye, iklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölgelerden birinde yer alıyor. Giderek bir krize dönüşen iklim değişikliği tüm Türkiye'de bize kuraklık ve doğal olmayan afetler olarak geri dönüyor. Bu etkileri yavaşlatmak, bu kötü gidişi durdurmak için Türkiye'nin harekete geçmesi, 3 buçuk sene önce imzaladığı Paris Anlaşması'nı mecliste acilen onaylaması gerekiyor.”



Bu içeriğe emoji ile tepki ver