Zanka

Tiyatrocular ve tiyatro severler ayakta… İsyanın sebebi ise Antalya Şehir Tiyatroları’nda, Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Özgür’ün ardından 48 tiyatrocunun da sözleşmesinin feshedilmesi. Alınan kararla AŞT’de sadece 10 tiyatrocu kaldı ve perdeler yeni sezon için açılamadı…

Antalya Şehir Tiyatroları’ndan 48 tiyatrocunun sözleşmesinin feshedilmesi, tiyatro dünyasını ayağa kaldırdı. Sanatçılar, sosyal medyadan duruma isyan etti.

Usta yönetmen ve oyuncu Engin Alkan da alınan karara tepkisiz kalmayanların başında yerini aldı. Sosyal medya hesabından bir video paylaşan Alkan, şu ifadeleri kullandı:

“Antalya Şehir Tiyatroları dağıtılıyor. 36 yıllık tiyatro, ilk kez sezonu açamadı. 48 sanat çalışanı işten çıkarıldı. Sanat yönetmeni ve idari müdür görevden alındı. 24 oyun oynanamaz hale geldi ve çöpe atılıyor. Türkiye’de 6 şehir tiyatrosuna örnek olmuş yönetmelik usulsüz bir şekilde değiştiriliyor. Bu yönetmeliğe göre genel sanat yönetmeni adayı olabilmek için şehir tiyatrosunda 5 yıl kesintisiz olarak çalışmış olmak gerekiyor. Sanat yönetmeni tiyatronun sanat çalışanları tarafından demokratik bir seçimle seçiliyor. Yani tiyatroyu tiyatrocular yönetiyor. Yönetmelikte yapılmak istenilen değişiklik ile artık istenen herhangi biri, hangi meslekten olursa olsun, sanat yönetmeni seçilebilecek. Yani sanat çalışanlarının seçme ve seçilme hakkı ellerinden alınacak. Yani tiyatro siyasi rövanşların kaderine bırakılacak. Siyaset elini sanattan çeksin. Herkes bildiği işi yapsın.”

BELEDİYE NE DEDİ?

Antalya Büyükşehir Belediyesi ise konuya dair iki önemli noktanın bulunduğunu aktardı. İşten çıkarılan tiyatrocuların, saat ücretli bir sözleşme ile işe alındığını aktaran bir belediye yetkilisi, bu sözleşmeyle işe alınanların, sadece eğitmen ve öğretmenlerin olabileceğini söyledi. Ayrıca Şehir Tiyatroları’nda oyuncu olmalarının yasalara takıldığı anlatan yetkili şöyle konuştu:

“Bu sebeple 2016’da bir soruşturmanın yapılmış ancak tüm uyarılara rağmen herhangi bir şekilde eyleme geçilmemiş. Son olarak ise Teftiş Kurulu tarafından bu sözleşmeye tabi mevcut sanatçıların işten çıkarılmalarına yönelik bir yazı geldi. Mecburiyetten doğdu.”

İkinci olarak ise İstanbul ve Eskişehir Şehir Tiyatroları’na benzer demokratik bir yapılanmaya gitmek istediklerini söyleyen aynı belediye yetkilisi, genel sanat yönetmenliği görevinin şartlarını değiştirdiklerini de şu ifadelerle anlattı:

“Daha önce 5 yıl belediye içerisinde hizmet etme şartı varken biz bunu kaldırdık. Yerine, sinema ve sahne sanatlarından mezun olma ve devlet memuru olma şartı getirdik. Böylelikle işin ehli insanların bu görevde olmasını arzu ettik”

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
1