Zanka

Günlerdir konuşulan yeni vergiler Meclis’ten geçti, Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek. Konaklama Vergisi, Dijital Hizmet Vergisi gibi vergilerin içerikleri ise en çok merak edilenler… İşte yeni vergilerin detayları…

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda dün akşam yapılan oylama sonucu birçok yeni vergi kabul edildi.

Yeni vergilerle birlikte artık tatile çıkacaklar konaklama vergisi ödeyecek, sosyal medya platformları Türkiye’de Dijital Hizmet Vergisi alacak.

İşte yeni vergiler ve detayları:

KONAKLAMA VERGİSİ

Konaklama vergisi bir süredir tartışmaların başında yer alıyordu. İlk taslağında işletmecilerin ödeyeceği söylenen vergiyi, daha sonra tatilcilerin ödemesi kararlaştırıldı.

Konaklama Vergisi konaklama tesisinin türüne göre ve kişi başına gecelik olarak hesaplanacak. (DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ)

31 Aralık 2020 tarihine kadar geceleme başına yüzde 1 olarak alınacak olan vergi, ilerleyen tarihlerde yüzde 2’ye yükselecek.

Öte yandan Cumhurbaşkanı vergi oranını bir katına kadar artırmaya, yarısına kadar indirmeye, bu sınırlar içinde farklı oranları tespit etmeye yetkili olacak.

DEĞERLİ KONUT VERGİSİ

Değeri 5 milyon TL'nin üzerinde olan konutlara Değerli Konut Vergisi getirildi. İstisna tutarını aşan mesken nitelikli taşınmazlar, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde ilan edilecek, ilgilisine de tebliğ edilecek. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne itiraz edilmeyen mesken nitelikli taşınmazın değeri kesinleşecek. Süresinde yapılan itirazlar 15 gün içinde sonuçlandırılacak, kesinleşen değer aynı usulle ilan ve ilgilisine tebliğ edilecek.

Değerli Konut Vergisi’ne tabi mesken nitelikli taşınmazlardan değeri 5 milyon ile 7,5 milyon lira arasında olanlar binde 3, 7,5 milyon lira ile 10 milyon lira arasında olanlar binde 6, 10 milyon lirayı aşanlar da binde 10 oranında vergilendirilecek.

GELİR VERGİSİ ÜST DİLİMİNDE ARTIŞ

Gelir Vergisi tarifesinde yapılacak değişiklikle, üst dilim yüzde 35’ten yüzde 40’a çıkarılacak. Böylece 500 bin lira ve üzerinde kazanç elde edenler, yüzde 40 oranında gelir vergisi verecek.

Mevcut tarifenin ilk 4 dilimi korunmak suretiyle 500 bin liraya kadar gelir elde eden grupların vergi yüklerinde herhangi bir değişiklik yapılmayacak.

VERGİ CEZALARINDA YÜZDE 50 İNDİRİM

Vergi ziyaı (gecikme vb.) cezalarında ilk kez işlenip işlenmediğine bakılmaksızın indirim oranı yüzde 50 olarak belirlenecek.

Uzlaşma halinde ödenecek vergi ziyaı cezası için yüzde 25 indirimden yararlanılmasına da imkan sağlanacak.

DİJİTAL HİZMET VERGİSİ

En çok dikkat çeken vergilerden biri de Dijital Hizmet Vergisi. Kanun yürürlüğe girmesiyle birlikte, dijital hizmet sağlayıcıları tarafından sunulan her türlü reklam hizmetleri Dijital Hizmet Vergisi’ne tabi olacak. Verginin oranı ise yüzde 7,5 olarak belirlendi.

Cumhurbaşkanı bu oranı, hizmet türleri itibarıyla ayrı ayrı veya birlikte yüzde 1’e kadar indirmeye, iki katına kadar artırmaya yetkili olacak.

Sesli, görsel veya dijital herhangi bir içeriğin dijital ortamda satışı ile bu içeriklerin dijital ortamda dinlenmesine, izlenmesine, oynanmasına, elektronik cihazlara kaydedilmesine veya bu cihazlarda kullanılmasına yönelik dijital ortamda sunulan hizmetler ile kullanıcıların birbirleriyle etkileşime geçebilecekleri dijital ortamların sağlanması ve işletilmesi hizmetlerinden elde edilen hasılat da Dijital Hizmet Vergisi kapsamında yer alacak. Bu hizmetlere yönelik dijital ortamda verilecek aracılık hizmetleri de aynı vergiye tabi olacak.

Dijital Hizmet Vergisinin mükellefi, dijital hizmet sağlayıcıları olacak. Bunların, Gelir Vergisi Kanunu ile Kurumlar Vergisi Kanunu bakımından tam mükellef olup olmaması ile dar mükellefiyette söz konusu faaliyetleri Türkiye’de bulunan iş yeri veya daimi temsilcileri vasıtasıyla gerçekleştirip gerçekleştirmemesi Dijital Hizmet Vergisi mükellefiyetine etki etmeyecek.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver