Zanka

2020’de geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için, ilk toplantı gerçekleşti. İlk toplantıda hangi açıklamalar yapıldı? Türk-İş ne teklif etmişti? Asgari ücret nasıl belirleniyor? Ne kadar zam yapılması öngörülüyor? İşte detaylar…

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ev sahipliğinde bugün ilk kez gerçekleşti.  İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, görüşmeler sonucunda 2020'de geçerli olacak asgari ücreti belirleyecek. 

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’un başkanlığında toplanan komisyonda, işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor.

İkinci toplantının ise 10 Aralık'ta yapılacağı açıklandı.

"ÖNCELİĞİMİZ İSTİHDAMI KORUMA VE ARTIRMAK"

Komisyonun açılış konuşmasını yapan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Ortak bir noktada buluşmamız en temel gayemiz. Her zaman çözüm odaklı bir yaklaşım sergiledik. Önceliğimiz istihdamı korumak ve artırmak. Reel anlamda asgari ücreti 1,5 kat artırmış durumdayız. Asgari ücretin satın alma gücüne baktığımızda AB'ye üye ve aday ülkeler sıralamasında 20002 yılı başında 15 sıradayken bu yıl 10. sıraya yükselmiş durumdayız. Asgari ücretin sosyal ve ekonomik konjonktür ile uyumlu, kalkınmaya ve verimliliğe katkı verecek şekilde belirlenmesi önem arz etmekte. Aralık ayının son haftasında asgari ücreti açıklanmış olacak" dedi.

"ALIRKEN ÖLÇÜ KEPÇE, VERİRKEN KAŞIK"

Bakan'ın ardından konuşan Türk-İş temsilcisi Nazmi Irgat ise, "Resmi enflasyon ile halkın enflasyonu arasında büyük farklar oluşmaktadır. Gıda fiyatlarındaki artışın aile bütçesine getirdiği yük mutfak harcamalarında kısıtlamaya yol almıştır. Ücretli çalışanlarda alırken ölçü kepçe, verirken kaşık olmuştur" diye konuştu.

"GEÇİM ÜCRETİNİ DEĞİL ÇALIŞANLARA ÖDENECEK EN ALT RAKAMI GÖSTERİR"

Irgat'ın ardından söz alan TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç da, "Asgari ücretin çalışanlarımıza hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Hükümetimizce son 4 yıldır iş verenlere verilen asgari ücret desteği için teşekkür ederiz. Asgari ücret geçim ücretini değil çalışanlara ödenebilecek en alt rakamı gösterir. Unutulmamalıdır ki işletmelere yansıyan olumsuz gelişmeler çalışanlara da yansıyacaktır. 1,5 milyona yakın genç işsizimiz var. Belirlenecek yeni asgari ücret İkinci Yeni Ekonomik Programda yer alan işsizlik hedefine ulaşmak için önemlidir. Asgari ücretin siyasi polemiklere konu edilmemesini temenni ediyoruz. Asgari ücret desteğinin 200 TL olarak devam etmesini, sosyal yardımların istihdamı destekleyecek şekilde yeniden değerlendirilmesini bekliyor ve talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ YILLARDAN FARKLI

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK’in gelir vergisi tarife basamakları ve oranlarının çalışanlar lehine güncellenmesi talebiyle başlayan birlikteliği, asgari ücret konusunda da sürüyor. Komisyonda işçi tarafını temsil eden Türk-İş, önceki yıllardan farklı olarak asgari ücret konusunda Hak-İş ve DİSK ile görüş alışverişinde bulundu.

“Ayrıştığımız zaman bedelini beraber ödüyoruz. Yan yana gelmek mecburiyetindeyiz.” değerlendirmesinde bulunan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, bir kişinin yaşam maliyetinin 2 bin 578 lira olduğuna dikkati çekerek, yeni asgari ücrette bu rakamın göz önünde bulundurulması gerektiğini söylemişti.

ASGARİ ÜCRETİN BELİRLENMESİ SÜRECİ

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında gerçekleştirilen ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanacak. Son toplantı yine Bakanlıkta yapılacak.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET 2 BİN 20 LİRA

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 558 lira 40 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 20 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 3 bin 6 lira 12 kuruş. Bunun 2 bin 558 lira 40 kuruşunu brüt asgari ücret, 396 lira 55 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 51 lira 17 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

YENİ ASGARİ ÜCRET TAHMİNLERİ

Merkez Bankası'nın ve Yeni Ekonomi Programı'nın 2019 enflasyon tahmini tutarsa işçiye minimum yüzde 15 zam yapılması bekleniyor. 2 bin 20 TL net ücret alan işçiye yüzde 15 zam yapılırsa 2020 yılı asgari ücreti 2 bin 323 TL olacak. Rakama AGİ dahil olacak.

Enflasyonun daha yüksek gelmesi durumunda ise zam oranının artacağı belirtiliyor. Hükümetin enflasyona karşı işçiyi korumak için gerekli adımları atacağı bildirilirken, 2 bin 500 TL asgari ücret uygulamasına da gidilebileceği belirtiliyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver