Zanka

Türkiye'nin gündemine damgasını vuran olaylarda, kimi sanıklar için ağırlaştırılmış müebbet, kimi sanıklar için ise müebbet hapis cezası veriliyor Peki müebbet hapis ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarının farkları ne?

Müebbet hapis; bir kişinin işlediği suç karşılığı olarak verilen bir ceza türüdür. Müebbet hapis alan kişinin ceza kanununda bulunan 48. Madde gereği; hayatı boyunca hapiste kalması gerekmektedir. Cezanın alındığı tarihten itibaren kişi ölene kadar hapiste kalmalıdır. Kişinin kapalı kaldığı zamanlardaki iyi tutumu bir takım çıkış yolları sağlayabileceği gibi, kötü tutumları da çıkış yollarından yararlanmasına engel olacaktır.

MÜEBBET HAPİS KAÇ YILDIR?

Müebbet hapis kişinin tüm tutumlarının iyi olması ve buna kanaat getirilmesi halinde en az 24 yıldır. Bazı durumlarda, örneğin; af çıkması ile birlikte bu kişiler daha erken de hapisten tahliye edilebilirler ancak koşullu halleri devam eder.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS CEZASI NEDİR?

Ağırlaştırılmış müebbet hapsi sırasında kişinin sıkı bir şekilde güvenlik altında olması gerektiği kanunen belirtilmiştir. Ağırlaştırılmış müebbet yine ömür boyu sürecek bir cezadır ancak kişinin tavrına göre bu süre 30 yıl sürebilir. Bazı davalarda kişi 2 kere ağırlaştırılmış müebbet ya da müebbet alabilir bu durumlarda içeriden çıkması için en az 60 yıl geçmesi gerekmektedir.

MÜEBBET HAPİS KİMLERE VERİLİR?

Müebbet hapis;

Kasıtlı bir adam öldürme suçu işleyen kişilere,

Tecavüz ve bunun sonucunda öldürme suçu işleyen kişilere,

Terör ya da vatana ihanet suçundan yargılanan ve suçu sabit görülen kişilere,

Devlet büyüklerine suikast girişiminde bulunan kişilere,

İsyan çıkaran kişilere verilen bir cezadır.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET AFTAN YARARLANABİLİR Mİ?

Ağırlaştırılmış müebbet cezası alan mahkumlar da çıkarılan aflardan yararlanabilir.

Belirli dönemlerde çıkarılan aflar, belirli bir süre ağırlaştırılmış müebbet cezası çeken kişileri koşullu bir şekilde tahliye etmeye imkan vermektedir.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
1