Zanka

Türkiye ile Libya arasında imzalanan ‘deniz yetki alanlarının sınırlandırılması’ anlaşmasına, Yunanistan ve Rum yönetiminden tepkiler yükselmişti. Tepkileri bir üst seviyeye taşıyan Rum Yönetimi, harekete geçti…

Türkiye, Güney Kıbrıs’ın adanın etrafındaki sularda uluslararası şirketlere petrol ve doğal gaz kaynakları keşfi için lisans dağıtmasına karşı çıkarken, başta Yavuz sondaj gemisiyle olmak üzere Akdeniz’deki çalışmalarını sürdürüyor.

Önceki günlerde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Yunanistan'ın, ABD ve Avrupa Birliği'ni de arkasına alarak Doğu Akdeniz'i tek taraflı olarak ‘paylaşma’ çalışmalarına, Türkiye'den karşı atak gelmişti.

Libya ile imzalanan 'deniz yetki alanlarının sınırlandırılması' anlaşmasından sonra harekete geçen Rum Yönetimi, Türkiye'nin sondaj çalışmalarını da öne sürerek 'Doğu Akdeniz’deki yeraltı zenginliklerini koruma altına almak' için Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’na başvurdu.

Güney Kıbrıs’ta düzenlenen bir enerji konferansında konuşan Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, ‘bölgelerindeki’ haklarını koruma altına almak için hukuki tüm yollara başvurduklarını belirtti. Anastasiadis, “Egemen haklarımızı korumak için her yasal silahı, her uluslararası forumu, her uluslararası örgütü kullanacağımızı söyledik” dedi.

ELÇİLİK KABUL ETMEDİ

Rum lider, Lahey’e başvuru ile ilgili Atina’daki Türkiye Büyükelçiliği’ne bildirim yapmaya çalıştıklarını ama başarılı olamadıklarını ifade etti. Anastasiadis, ilgili dosyanın Türkiye’ye başka yollarla gönderildiğini söyledi.

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver