Zanka

Sakin geçen kısa bir zamanın ardından, dolar yeni haftanın ilk gününde kendini hatırlattı. Aslında bu hatırlatma tesadüf değil, çünkü ekonomi için oldukça hareketli bir hafta olacak ve bu hareketliliğe doların ilk tepkisi yükseliş oldu. Peki piyasalarda son durum ne? Dolar ve Euro ne kadardan işlem görüyor? İşte detaylar…

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu olası bir ödemeler dengesi krizinin gerçekleşme ihtimalini artmaya devam etmesini gerekçe göstererek Haziran’da bir kademe indirerek B1’e düşürmüş ve kredi notu görünümünü ise negatifte tutmuştu. Moody’s tarafından Cuma günü kredi notunun teyit edilmesi ve görünümün durağana çekebilmesi yönünde beklentiler bulunuyordu. Ancak açıklama gelmemesi dolar/TL’de yükselişi beraberinde getirdi.

Cuma günü kapanışta doların satış fiyatı 5,7650 lira, euronun satış fiyatı ise 6,3850 lira olmuştu. İstanbul serbest piyasada bu hafta ise; dolar 5,7810 liradan, euro 6,3950 liradan haftaya başladı. Saat 10.45 itibariyle ise dolar 5,7950 seviyelerinden işlem görürken, Euro ise 6,4140 bandında seyrediyor.

PİYASALAR MERKEZ BANKALARINA ODAKLANDI

Küresel piyasalar bu hafta ABD, Avrupa ve Türkiye'deki merkez bankalarının toplantılarına odaklandı.

Bu hafta Çarşamba günkü ABD Merkez Bankasının (Fed) Açık Piyasa Komitesi toplantısından çıkacak faiz kararı ve sonrasında Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları takip edilecek. Fed'in, yılın son toplantısında faizlerde değişiklik yapması beklenmiyor. ABD ile Çin arasında yürütülen ticaret müzakerelerine ilişkin iyimserlik ise devam ediyor.

Ayrıca Avrupa Merkez Bankasının (ECB) 12 Aralık'ta Christine Lagarde başkanlığında gerçekleştireceği toplantı da gündemin odağında yer alıyor.

Bu hafta, perşembe günü gerçekleştirilecek Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantısının yanı sıra cari işlemler dengesi başta olmak üzere yoğun veri gündemi de takip edilecek.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver