Zanka

Yılbaşına sayılı günler kala, Kaçakçılık Şube Müdürlüğü ekipleri dev bir operasyon gerçekleştirdi. İstanbul merkezli 8 ilde düzenlenen operasyonlarda, 34 bin şişe sahte içki ele geçirildi. Denetimde Sarıyer’deki ünlü bir mekanda da sahte içki bulundu. Müşterilerin ise şikayetçi olmaması, polisi hayrete düşürdü…

Sahte içkiler, Türkiye'de yılbaşından bu yana 7 ilde 27 kişinin hayatını kaybetmesine, bazı kişilerin de görme kaybı gibi kalıcı sağlık sorunları yaşamasına neden olmuştu. Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, sahte içkiden yaşanan ölüm olaylarının ardından 2019 yılı başında çalışma başlattı.

Yapılan çalışmanın ilk etabında, lüks gece kulüpleri, balıkçı restoranları, ocak başı restoranlar, barlar, içkili lokantalar ve tekel büfelerinin de arasında bulunduğu 602 işyeri denetlendi. Bu denetimlerde 147 işyerine adli ve idari işlem yapıldı.

ORGANİZE SAHTE İÇKİ ÜRETEN ÇETE ÇÖKERTİLDİ

Aylar süren çalışmanın ardından yapılan araştırmadaki tespitlere göre, sahte içki hazırlanması aşamasında suç örgütü içindeki gruplar metil ve etil alkol, şişe tedarik edenler, bandrol ve etiket sağlayanlar ve kapak temin edenler olarak 4 gruba ayrılıyordu. Sahte içkilerin sadece İstanbul’da üretilmediği birçok ilde üretilerek piyasaya sürüldüğü anlaşıldı. Bu tespitlerin yapılmasının ardından soruşturma genişletildi.

Çetenin sahte içkileri ucuza yapmak için ölümcül metil alkol kullandığı ve matbaalarda hazırlanan sahte TAPDK bandrolleri veya temin ettikleri orijinal bandrolleri kullandıkları öğrenildi. Çete tarafından Türk Hava Yolları, yabancı menşeili bandroller kullanılarak üretilen içkilerin ‘export’ ya da ‘freeshop’tan satın alınmış algısı oluşturulduğu da ortaya çıktı. Üretilen içkilere filelenerek lüks bir imaj verildi.

POLİSLERİ ŞAŞKINA ÇEVİREN OLAY

Operasyonda ilginç bir detay da kayıtlara geçti. Polisin denetim yaptığı Sarıyer, Kireçburnu’ndaki ünlü bir mekanda da çok sayıda sahte içki ele geçirildiği, bunun üzerine polisin mekandaki müşterilere “Burada sahte içki tespit ettik, şikayetçi olacak mısınız?” diye sordukları ancak müşterilerden hiçbirinin şikayetçi olmak istemediği öğrenildi. Polis, işyeri sahibi hakkında adli ve idari işlem yaptı.

80 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Ekipler, uzun soluklu teknik ve fiziki takibin ardından geçtiğimiz Perşembe günü İstanbul merkezli Adana, Aksaray, Hatay, İzmir, Kırklareli, Şanlıurfa, Niğde ve Tekirdağ’da eş zamanlı 40 imalathanenin de arasında bulunduğu 147 adres basıldı. 113 şüpheliden çete elebaşı ve 4 yabancı uyruklu kişinin de arasında bulunduğu 80 kişi gözaltına alındı.

1.5 MİLYON SAHTE İÇKİ ÜRETEBİLİRLERDİ

Çeteye metil alkol veren bir kimya şirketinin de arasında bulunduğu adreslerde yapılan aramalarda, yapılması halinde 1.5 milyon şişe sahte içki üretilebilecek 256 bin litre metil alkol, 33 bin 964 şişe sahte içki, 427 bin 51 içki etiketi, 1 milyon 177 bin 73 adet sahte bandrol, bin 355 yabancı bandrol, 460 bin 3 adet içki kapağı, 64 bin 891 adet boş şişe, 197 bin içki şişesi mantar tıpası, 500 adet THY etiketi, 80 boş bidon, 2 tabanca, 71 mermi, 2 av tüfeği, içki dağıtımında kullanılan 10 araç ve içki yapımında kullanılan malzemeler ele geçti.

DEĞERİ 14 MİLYONUN ÜZERİNDE

Ele geçen alkol ve içkilerin 14 milyon 200 bin TL değerinde olduğu belirlenirken, gözaltındaki 80 kişinin Emniyetteki sorgularının sürdüğü bildirildi. Ele geçen metil alkol ve içkiler Emniyet bahçesinde sergilendi.

"METİL ALKOLÜN 20 MİLİLİTRESİ ÖLDÜRMEYE YETİYOR"

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı ve Balcalı Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Sebe, yaptığı açıklamada, bu yıl sadece kendi hastanelerine yaklaşık 40 kişinin metil alkol zehirlenmesi şüphesiyle başvurduğunu söyledi.

Başvuranlardan bazılarının hayatını kaybettiğini, bazılarında da görme bozukluğu oluştuğunu belirten Sebe, "Tabii ki alkolün zararları belli. Alkol hem karaciğere hem göze zararlı, kronik sorunlar oluşturuyor." dedi.

 

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver