Zanka

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Senatosu’nun yaptırım tasarısına karşı Türkiye’nin İncirlik ve Kürecik’i Amerikan askerlerine kapatma konusundaki açıklamalarına ilişkin konuştu…

Cumhurbaşkanı Erdoğan, katıldığı bir televizyon programında, “Yeri geldiği zaman otururuz bütün heyetlerimizle beraber, kapatılması gerekiyorsa İncirlik'i de kapatırız, Kürecik'i de kapatırız. Bunlar bu tür şeyleri yapar da biz de elimiz boş duracak değiliz.” demişti. Reuters haber ajansı, Erdoğan’ın bu sözlerini abonelerine ‘acil’ koduyla duyurmuştu ve İncirlik’te ABD’nin nükleer savaş başlıkları bulunduğunu hatırlatmıştı.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, II. Dünya Savaşı sırasında 5 bin Amerikan askerinin öldürüldüğü Ardenler Taarruzu’nun yıl dönümü için gittiği Lüksemburg’dan dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Esper, Erdoğan’ın sözleriyle ilgili soruya şu yanıtı verdi:

“Bu konu daha önce bana gelmedi. Ben de ilk kez ifade ettiğiniz üzere gazetelerden okudum ve dolayısıyla bundan tam olarak ne kastettiklerini ve ne ölçüde ciddi olduklarını mevkidaşımla konuşmam gerekir.”

“CİDDİ İSELER BU İTTİFAK MESELESİ OLUR”

Kürecik Radar Üssü konusunun NATO tarafından görüşülmesi gerektiğini anlatan Esper, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tabii öncelikle onların egemen bir devlet olduğunu söylemek gerekir. Dolayısıyla NATO veya yabancı kuvvetleri kendi topraklarında barındırma veya barındırmama konusunda doğal hakları var. Ancak dediğim gibi dediklerinde ciddi iseler bu bir ittifak meselesi olur, ittifaka olan bağlılığınızla ilgilidir.”



Bu içeriğe emoji ile tepki ver