Zanka

ABD Temsilciler Meclisi’nde, Başkan Trump’ın görevden alınmasına yönelik oylama bugün gerçekleşecek. Peki Trump’a hangi suçlamalar yöneltiliyor? Trump’ın görevden alınma ihtimali ne? Temsilciler Meclisi ve Senato’da çoğunluk kimde? Oylama, Türkiye saati ile ne zaman başlayacak? İşte ABD tarihi için kritik gün hakkında önemli detaylar…

ABD Başkanı Donald Trump, “Kongre’nin engellenmesi, azil soruşturmasında işbirliği yapmayı reddetmek, personelin şahitlik yapmasını engellemek, yazılı kanıtları saklamak ve Ukrayna’nın Demokratik rakibi Joe Biden’ı soruşturmasına yönelik baskı yapmak için konumunu kullanmaya teşebbüs” gibi azil suçlamalarıyla karşı karşıya.

Temsilciler Meclisi’nde bugün, Trump’ın görevden alınmasına yönelik oylama gerçekleştirilecek. . Kongre üyeleri Türkiye saati ile (TSİ) 17.00'da toplanacak, 18.00'da usül oylaması yapılacak. Saat 18.00-23.30 arasında ise azil gerekçeleri değerlendirilecek.

Temsilciler Meclisi’ndeki oylamada suçlamalar kabul edilirse Trump, Senato’da birer yargıç görevi görecek her iki parti temsilcileri tarafından yargılanacak.

TEMSİLCİLER MECLİSİ VE SENATO’DA ÇOĞUNLUK

Demokratlar Temsilciler Meclisi’nde 223 temsilci ile çoğunluğu elinde bulunduruyor. Cumhuriyetçilerin ise 197 temsilcisi var. Bu bağlamda partilerin blok oy kullanması ve Trump’ın görevden alınması için Senato’da yargılanacak üçüncü ABD Başkanı olması bekleniyor.

Senato’da ise çoğunluk Temsilciler Meclisi’nin aksine Cumhuriyetçilerde. 53 Cumhuriyetçiye karşı Senato’da 45 Demokrat üye bulunuyor. Bu sebeple Trump’ın görevden alınma ihtimali yok gibi görünüyor.

TRUMP’TAN DEMOKRAT BAŞKANA ‘ÖFKELİ’ MEKTUP

Öte yandan Başkan Trump, Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi’ye “öfke” dolu bir mektup gönderdi. 6 sayfalık mektubunda süreci eleştiren Trump, Pelosi’yi kınadı ve onu “Amerikan demokrasisine açık savaş açmakla” suçladı.

Trump mektubunda, “bu azil sahtekârlığının başlangıcından bu yana anayasal haklarının ihlal edildiğini” ve “kanıt sunmak” da dahil “anayasanın sunduğu başlıca temel haklardan faydalanamadığını” savundu.

Ayrıca Trump, mektubunda ABD’nin Massachusetts eyaletinde 17’nci yüzyılda kurulan ve bir grubu “cadılıkla” suçlayan mahkemelere de atıfta bulunarak “Salem Cadı Mahkemelerindeki sanıklara bile daha çok kanuni prosedür işletilmişti” ifadesini kullandı.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver