Zanka

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği 2020 asgari ücreti için, beklenen gün geldi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bugün 4’üncü kez bir araya geldi ve Bakanlık teklifini açıkladı...

Yaklaşık 7 milyon çalışanın gözü kulağı bugün Çalışma Bakanlığı'ndan gelecek asgari ücret açıklamasındaydı. 2 Aralık'ta başlayan asgari ücret görüşmelerinde komisyon, bugün 4. kez bir araya geldi. Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda yapılan toplantı sonrası, Bakan Zehra Zümrüt Selçuk açıklamalarda bulundu. 

Asgari ücret, 1 Ocak 2020'den itibaren geçerli olmak üzere brüt 2943 lira; net 2324,70 lira olarak belirlendi. Karar oy çokluğu ile alındı. İşverene 75 TL asgari ücret desteği verilmeye devam edilecek.

TÜRK-İŞ teklifi kabul etmediğini açıkladı ve Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat toplantıyı terk etti.

KİM, NE TALEP EDİYOR?

Önceki yıllardan farklı olarak bu yıl asgari ücret sürecini Hak-İş ve DİSK ile iletişim halinde yürüten Türk-İş, bir kişinin yaşam maliyeti olarak belirlenen 2 bin 578 liranın altındaki bir rakamı konuşmayacaklarını açıklamıştı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise, asgari ücretin net 3 bin 200 lira olmasını talep ettiklerini duyurmuştu.

Görüşmelerde işveren tarafını temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK); asgari ücret desteğinin 2020’de 200 liraya yükseltilip tüm işletmeleri eşit kapsayacak şekilde devam etmesi, yüzde 2 olan İşsizlik Sigortası İşveren Payı’nın 2020’de alınmaması gibi taleplerde bulunmuştu ve yeni asgari ücretin dengeler gözetilerek belirlenmesinden yana olduklarını bildirmişti.

TÜİK, asgari ücret pazarlıklarının başlaması bakımından önemli olan, bir işçinin asgari geçim tutarını ağır statüdeki işlerde 2.331, orta statüdeki işlerde 2.086, hafif statüdeki işlerde ise 1.940 TL olarak açıklamıştı.

ERDOĞAN: JESTİMİZİ YAPARIZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta gazetecilerin asgari ücret ile ilgili sorularına verdiği yanıtta “Geldikleri noktayı görelim, jestimizi yaparız” ifadelerini kullanmıştı.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver