Zanka

İran ve ABD arasında gerilim hattı hızla tırmanırken, tüm dünya Trump’tan gelecek açıklamaya kilitlenmişti. Ve beklenen açıklama geldi, korkulan olmadı. ABD Başkanı, sert havayı yumuşatmaya yönelik sözler kaydetti...

ABD’nin Cuma günü İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani’yi insansız hava araçlarıyla öldürmesinin ardından, İran’dan peş peşe intikam açıklamaları gelmişti.

Dün gece saatlerinde Tahran yönetimi Irak’taki ABD askerlerine saldırı düzenledi. Bu saldırı dünya gündemine bomba gibi düştü. Herkes savaşın çıkmasına az kaldı diye düşünürken, ABD Başkanı Donald Trump sosyal medyadan yaptığı açıklamayla şaşırtmıştı. Trump, “Her şey yolunda! İran’dan fırlatılan füzeler Irak’taki iki askeri üssümüze geldi. Hasar ve askerlerin sağlık durumu ile ilgili incelemeler devam ediyor. Şu anda, iyi gidiyor! Dünyanın herhangi bir yerindeki en güçlü ve en iyi ekipmana sahip ordusuyuz! Yarın sabah bir açıklama yapacağım” demişti.

Trump’ın bu açıklamasının ardından ABD’den başka bir ses çıkmazken, İran yönetiminin, “80 ABD teröristini öldürdük” açıklaması akılları karıştırmıştı.

TRUMP YENİDEN SAHNEDE

Tüm bu olayların ardından Beyaz Saray, Türkiye saati ile 19.00’da Başkan Trump’ın bir açıklama yapacağını duyurdu ve gözler yeniden Amerika’ya çevrildi.

Dünyanın kilitlendiği açıklama geldi, Trump yaşanan olayların ardından ilk kez kameraların karşısına çıktı.

İşte Trump'ın konuşmasından satır başları:

İran nükleer anlaşmadan sonra dengesini kaybetti. Ben ABD Başkanı oldukça İran nükleer silaha sahip olamayacak.

Dünkü saldırıda hiçbir Amerikalı ölmemiştir. Erken uyarı sistemi sayesinde zaiyat olmadı. 

Süleymani en kötü savaş suçlarından sorumluydu. Çok öncesinde öldürülmesi gerekiyordu. Süleymani'yi ortadan kaldırırarak teröristlere çok güçlü bir mesaj verdik. Süleymani yeni saldırılar planlıyordu, Onu durdurduk. Süleymani'nin uzun süre önce öldürülmesi gerekiyordu. 

İran yönetimi kendi ülkelerinde baskıyı artırmış, İran'ın dört bir yanında onlarca İranlıyı öldürmüşlerdi.

İran'la yeni anlaşmalar yapılmalı, dünya barışçıl olmalı.

NATO Ortadoğu'da daha fazla rol almalı. 

ABD ordusu her zamankinden daha güçlü.

İran halkına ve yöneticilerine sesleniyorum. Biz barış isteyen herkesle barış istiyoruz. 

İran nükleer hedefinden vazgçsin, teröre destek olmasın.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver