Zanka

Aşklarıyla ve attıkları her adımla ilk günden bugüne dünya basınında gündem olan Meghan Markle ve Prens Harry, bu kez aldıkları kararla gündeme bomba gibi düştü…

Sussex Dükü Prens Harry ve eşi düşes Meghan İngiltere Kraliyet ailesindeki üst düzey görevlerinden çekildiklerini ve ekonomik olarak Kraliyet ailesinden bağımsızlıklarını kazanmak için çalışmaya başlayacaklarını açıkladı.

Çift, Sussex Kraliyet (sussexroyal) Instagram hesabından yaptıkları açıklamada, zamanlarını İngiltere ve Kuzey Amerika arasında böleceklerini de belirtirken, şu ifadeleri kullandı:

"Aylar süren derin düşünce ve fikir alışverişi sonucu, bu yıl bir değişim yapma ve bu kurum içinde kendimize daha yenilikçi bir rol biçimlendirmeye başlama kararı aldık. Kraliçe'ye tam desteğimiz sürerken, Kraliyet ailesindeki 'üst düzey' görevlerimizden çekildiğimizi ve ekonomik olarak bağımsızlığımızı kazanma yolunda çalışmaya başlayacağımızı söylemek isteriz."

Meghan ve Harry, takipçilerine hitaben yazdıkları mesajda "Özellikle son birkaç yıldır sizin yüreklendirmenizle, kendimizi bu düzenlemeyi yapmaya hazır hissettik" dedi ve bundan sonraki gelişmeleri duyurmaya devam edeceklerini söyledi.

Sussex Dükü ve Düşesi, İngiltere ve Kuzey Amerika arasında yaşamanın, oğullarının "hem içine doğmuş olduğu kraliyet geleneğinin değerini anlamasını", hem de kendilerine hayatlarının bir sonraki bölümüne odaklanmak için fırsat sağlayacağını belirtti.

Çift İngiltere ve Kuzey Amerika arasında yaşarken, Kraliçe'ye, İngiliz Milletler Topluluğu'na (Commenwealth) ve hamilik yaptıkları yerlere karşı yükümlülüklerini yerine getirmeye devam edeceklerini de bildirdi.

Harry ve Meghan'ın hangi görevlerden çekilecekleri henüz net değil.

SARAYDAN AÇIKLAMA GECİKMEDİ

Buckingham Sarayı sözcüsü 'Dük ve Düşes ile kararları üzerine yapılan fikir alışverişinin erken aşamasında olduklarını' belirterek, "Farklı bir yaklaşım izlemek istediklerinin farkındayız, ama bunlar çözümü uzun zaman alan karmaşık konular" dedi.

KRALİYET AİLESİNİN ‘HAYAL KIRIKLIĞI’

BBC Kraliyet Muhabiri Jonny Dymond, bir Kraliyet kaynağına dayandırarak, Harry ve Meghan'ın bu kararı alırken Prens William da dahil diğer aile üyelerine danışmadığını ve Kraliyet ailesinin bu karardan ötürü "incinmiş olduğunu" aktardı. Dymond, kraliyet ailesinin "hayal kırıklığını" dile getirmesinin çok güçlü bir tepki olduğuna da dikkat çekti.

Dymond "Bu, Saray'da bu akşam ciddi bir duygusallık olduğunu gösteriyor - büyük ihtimal açıklamanın içeriğine yönelik değil ama yapılış tarzına ve kendilerine danışılmadan yapılmış olmasına yönelik" yorumunda bulundu.

AKILLARA KRALİÇE’NİN NOEL PAYLAŞIMI GELDİ

Çift ile Kraliyet ailesi arasında bir çatlak olduğu uzun zamandır hissediliyordu.

Meghan ve Prens Harry, Noel döneminde Kraliyet görevlerinden 6 haftalık izin alarak, Mayıs ayında doğan oğulları Archie ile birlikte Kanada'ya gitmişti. Kraliçe Elizabeth’in, kraliyet görevlerini birkaç aylığına bırakıp ülkeden uzaklaşan aileye tavır aldığı konuşulmuştu.

Kraliçe Elizabeth’in her yıl yayınladığı Noel mesajında bu yıl, çerçevedeki aile üyelelerinin fotoğrafları arasında Meghan ve Harry’nin olmaması da dikkatlerden kaçmamıştı. Bu paylaşımın ardından, “Kraliçe, Meghan ve Harry’i sildi” yorumları yapılmıştı. (ilgili haber için tıklayınız…)

BASINDAN MI BUNALDILAR?

Buckingham Sarayı eski basın sözcüsü Dickie Arbiter, kararın Harry'nin duygularıyla hareket ettiğini gösterdiği yorumunu yaptı. Arbiter, İngiliz basınının çift ve çocukları üzerine yaptığı haberler ve yaşadıkları sorunların da bu kararda etkili olduğunu belirtti.

Prens Harry, İngiliz medyasının eşinin üzerine gitmesine tepki göstermiş ve medyanın tavrını annesi Prenses Diana'ya gösterilen tavra benzetmişti. Harry ve Meghan'ın evleneceklerinin ortaya çıkmasının ardından özellikle İngiliz bulvar gazetelerinde Meghan'ın geçmişte oynadığı rollere ve aile geçmişine yönelik birçok haber çıkmıştı. Ekim ayında düşes, Mail on Sunday gazetesine, özel bir mektubunu yayınladıkları gerekçesiyle dava açmıştı.

Prens Harry de Sun, Daily Mirror ve artık faaliyette olmayan News of the World gazetelerinin sahiplerini, "telefonundaki sesli mesajların bu gazeteler tarafından yasa dışı yollarla elde edilmesi" gerekçesiyle dava etmişti.

Öte yandan Arbiter, "Kraliyet ailesinin yarı zamanlı üyesi" olma kararının pratikte nasıl işleyeceğinin ise bilinmediğini söyledi.

Çiftin iki kıta arasında sürekli uçmak zorunda kalacağını da hatırlatan Arbiter, "Harry fakir bir adam değil ama iki kıtada da yerleşik olmak, bir aile geçindirmek ve kendi işini kurmak - bunu nasıl yapacak? Güvenliklerini nasıl finanse edecekler?" dedi.

Arbiter ayrıca, çiftin Windsor'daki evi Frogmore Cottage'ın yenilenmesine harcanan 2.4 milyon sterlinin de vergi paralarından karşılanmış olması nedeniyle tartışma konusu olabileceğine dikkat çekti.

MEGHAN VE HARRY’NİN BİRİKİMİ

BBC Kraliyet Muhabiri Dymond, çiftin Prenses Diana'dan kalan miras ve Meghan'ın oyunculuk kariyerinden kazandığı para da dahil, "hatırı sayılır miktarda birikimi" olduğunu belirtti.

Ancak Dymond iş konusunda ‘çıkar çatışması’ sorunu olabileceğine dikkat çekerek, "Kraliyet ailesinin özellikle üst düzey bireylerinin iş yapması sorunlu çünkü 'markalarını' kullanarak para kazanıyor gibi görünüyorlar ve bu da beraberinde 'çıkar çatışması' tartışmalarını getiriyor.” dedi.

Dymond bu durumun herkes için yeni olduğunu belirterek, "Bekleyip göreceğiz" yorumunda bulundu.

Galler Prensi Charles, kamu görevleri dolayısıyla ve bir kısmı da özel harcamaları için kendi cebinden olmak üzere, oğulları William ve Harry ile eşleri Kate ve Meghan'a geçen sene 21.6 milyon sterlin vermişti.

Prens Harry, taht sıralamasında babası Prens Charles, abisi Prens William ve onun 3 çocuğunun ardından 6. sırada bulunuyor.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver