Zanka

Selçuk Geçer, Çetin Ünsalan ve Oğul Aktuna, Zanka TV’de yayınlanan 3GEN programında, ABD ve İran arasındaki krizin ekonomik boyutlarını masaya yatırdı...

İran ve ABD arasında yaşanan gerilim hattı, tüm dünyanın gözünü Orta Doğu’ya çevirdi. Olayın askeri ve siyasi boyutları çok tartışıldı ve tartışılmaya devam ediliyor.

Oğul Aktuna, Hürmüz Boğazı’nda olası bir tanker saldırısı olması durumunda petrol fiyatlarının uçacağına dikkat çekti ve İran’ın ABD’ye beklenmedik bir anda yeniden saldırabileceğini söyledi.

Selçuk Geçer de Kasım Süleymani’nin İran için önemini dile getirerek, Trump’ın bu hamlesini ABD seçimleri öncesi güç kazanmak için yaptığını anlattı. İran ve ABD arasındaki gerilimin artacağının da altını çizen Geçer, “Krizin Doğu Akdeniz’de yayılacağını düşünüyorum” dedi. Selçuk Geçer, olayın ekonomik boyutuyla ilgili olarak da ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımlara dikkat çekti ve İran’ın artık kaybedecek bir şeyinin kalmadığı söyleyerek, bunun bedelini Amerika’ya ödeteceğini düşündüğünü ifade etti.

Çetin Ünsalan ise, Amerika’nın uzun süredir İran’a müdahalede bulunmak için bir bahane aradığının altını çizdi. Olayı çok yönlü değerlendiren Ünsalan, Büyük Ortadoğu projesine dikkat çekti ve “İngiltere’nin bu olaya nasıl tepki vereceğini merak ediyorum” dedi.

Peki yaşanan süreç ve yaşanabilecek savaş durumunda ekonomi nasıl etkilenir? Dünyayı hangi tehlikeler bekliyor?

Krizin ekonomik boyutunu da değerlendiren Çetin Ünsalan, petrol fiyatlarının yükseleceğini ve bunun da bölgesel başka çatışmaları beraberinde getireceğini anlattı.

Oğul Aktuna da petrol fiyatlarında yaşanacak artışa dikkat çekti ve sürecin Türkiye’ye hem petrol fiyatlarında artış, hem de enflasyon riski getirebileceğini dile getirdi. İhracatta da sıkıntılı bir sürecin olabileceğini ifade eden Aktuna, siyaseten bir taraf seçme durumunda kalınabileceğini söyledi.

Selçuk Geçer ise sürecin Türkiye’nin belini bükebileceğini belirterek, bunun sebebini de petrol fiyatlarında meydana gelebilecek çok sert yükselişle açıkladı. Petrol fiyatlarının yükselmesinin, maliyetlerin yükselmesi anlamına geldiğini söyleyen Geçer, “Bölgedeki ticaretimizin bıçak gibi kesilmesine sebep olabilir” dedi.

PROGRAMI İZLEMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ BAĞLANTIYA TIKLAYINIZ…



Bu içeriğe emoji ile tepki ver