Zanka

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın evlilikle ilgili yaptığı açıklamalar gündeme damgasını vururken, mizah için de malzeme oldu. Sosyal medya kullanıcılarının diline doladığı açıklamalar, haberleri mizah içerikleriyle veren bir site tarafından başka boyuta taşındı. Bu haber, gerçek bir haber gibi yayılınca da ortalık fena karıştı…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün Beştepe'de Engelli Memur Atama Töreni'nde yaptığı, "Batı çöküyor. Niye? Aile kurumu diye bir kavram kalmamış. Maalesef gençlerimiz genç yaşta evlenmiyor. Çoğu 30’u aşkın evleniyor ya da çoğu evde kalıyor. Böyle bir şey olur mu ya? Evlilik dışı hayat biçimi özendirilmeye çalışılıyor. Aman bunlara dikkat edin.” açıklamaları çok konuşuldu.

Sosyal medyada espri konusu olan açıklamalardan sonra, Twitter’da #EvlilikteYaşaTakılanlar etiketiyle binlerce paylaşım yapılmıştı.

Bugün de sosyal medyanın gündeminde benzer bir konu var. Yine Twitter’da #EvdeKalmaVergisi etiketi altında binlerce paylaşım yapılıyor ve bir haber hızla yayılıyor. Peki bu haber nereden çıktı?

Doğruluk payı olmayan ve tamamen bir mizah ürünü olan bu haberin yayılma şekli ise araştırmalarımıza göre şöyle oldu:

Erdoğan’ın açıklamalarını bir üst seviyeye taşıyan “kaparoz” adlı internet sitesi (Zaytung gibi içerikler paylaşan bir site),  “AKP’DEN YENİ YASA TEKLİFİ: EVDE KALMA VERGİSİ GETİRİLİYOR” manşetiyle bir haber yayınladı. İçerikte, “AKP Grubu, Erdoğan’ın “Evlenmeyip evde kalıyorlar” diyerek eleştirdiği gençlere yaptırım uygulanmasına karar verdi. Hazırlanan yasa teklif onaylanırsa evde kalanlar kademeli olarak artacak şekilde vergilendirilecek.” cümleleri yer aldı.

Bu haberi gerçek bir habermiş gibi alıntılayarak yayınlayan “Parlamento Haber” isimli haber sitesinin haberi, sosyal medyada kısa sürede yayıldı. Sosyal medyada herkesin paylaştığı haber sitesi görüntüsü de yine “Parlamento Haber” sayfasındaki habere ait. Hatta haber ekşi sözlük ve Onedio’da bile yer buldu.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
2