Zanka

Rusya’da gerçekleştirilen Libya ateşkes görüşmelerinde mutabakat sağlanamadı. Liya’nın doğusunu kontrol altında tutan General Hafter, ateşkes anlaşmasını imzalamadan ülkeden ayrıldı. Hafter’in gerekçe olarak Türkiye’yi öne sürmesi ise dikkat çekti…

Suudi Arabistan’a ait Al Arabiya kanalına göre; Libya Ulusal Ordusu Komutanı General Halife Hafter ateşkes anlaşmasını, Ankara’nın Libya’daki askerlerini geri çekmesine ve Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile yapılan anlaşmaların geçersiz olduğuna dair maddeler içermemesi nedeniyle imzalamamaya karar verdi. Al Arabiya’ya konuşan kaynaklar, General Halife Hafter’in Türkiye’nin ateşkes denetimine katılmasını, herhangi bir müdahale ve arabuluculuğu reddettiğini öne sürdü.

Al Arabiya muhabiri, anlaşmayı imzalamadan Moskova’dan ayrılan General Hafter‘in Bingazi’ye ulaştığını da duyurdu. Rus Ria Novosti haber ajansı ise, Hafter ile görüşmeyi reddeden Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es Serrac’ın da görüşmelerin ardından Moskova’dan ayrılarak İstanbul’a geçtiğini bildirdi.

MÜZAKERELER SEKİZ SAAT SÜRDÜ

Türkiye ve Rusya‘nın arabuluculuğunda dün UMH Başkanı Fayiz es Serrac ile ülkenin doğusundaki Temsilciler Meclisi’nin desteklediği General Halife Hafter arasında ateşkesin koşullarıyla ilgili yaklaşık 8 saat süren görüşmeler yapıldı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, General Hafter’in ateşkes anlaşmasını imzalamayı ertelediğini, Fayiz es Serra’ın ise imzaladığını duyurmuştu.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hafter’in salı sabahına kadar süre istediğini belirtmişti.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver