Zanka

Rusya’da düzenlenen ateşkes görüşmesinde, mutabakatı imzalamadan şehri terk eden General Hafter’in tavrı çok konuşulmuştu. Hafter, Berlin’de yapılacak ve Türkiye’nin de katılacağı Libya Konferansı’na gelmeyi kabul etti…

Libya Ulusal Ordu Komutanı Halife Hafter, 19 Şubat'ta Berlin'de gerçekleşecek Libya Konferansı'na katılmayı kabul etti.

Konferansa, ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye, Kongo Cumhuriyeti, İtalya, Mısır, Cezayir'in yanı sıra BM, Avrupa Birliği (AB), Afrika Birliği ve Arap Ligi temsilciler katılacak.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in çağrısıyla Libya'da ateşkes anlaşması yapılması konusunda Moskova'da görüşme gerçekleşmişti. Görüşmelerde General Halife Hafter, ateşkes anlaşmasını Ankara’nın Libya’daki askerlerini geri çekmesine ve Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile yapılan anlaşmaların geçersiz olduğuna dair maddeler içermemesi nedeniyle imzalamamaya karar vermişti. Hafter, metni imzalamadan Moskova'dan ayrılmıştı.

Al Arabiya’ya konuşan kaynaklar, General Halife Hafter’in Türkiye’nin ateşkes denetimine katılmasını, herhangi bir müdahale ve arabuluculuğu reddettiğini öne sürmüştü.

Bu hamlenin ardından Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı kaynaklar, Hafter milislerinin saldırılara devam etmek için Trablus'un güneyinde toplandığını belirtmişti. Tüm bu gelişmelerin ardından Libya'da Halife Hafter müttefiki Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, 'ateşkesin sona erdiğini, savaşın devam edeceğini' duyurmuştu.

Hafter, 'kadın-erkek, sivil-asker tüm Libyalılara vatanlarını ve onurlarını savunmak için' Türkiye'ye karşı silahlanma çağrısı da yapmıştı.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver