Zanka

İBB Mezarlıklar Daire Başkanı Koç, çarpıcı açıklamalarda bulundu ve 20 yıl sonra İstanbul’da gömülecek yer bulmanın mümkün olmayacağını dile getirdi. Koç, çözümün ise Anadolu’ya nakil olduğunu söyledi… Peki İstanbul’da mezarlık fiyatları ne durumda? İşte detaylar…

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Daire Başkanı Dr. Ayhan Koç, artan kentleşmeye dikkat çekti ve ilerde meydana gelmesi muhtemel mezar sorununu anlattı.

Kentte her yıl 250 dönüm mezar arazisine ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Koç, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bu ihtiyacı hayatını kaybedenlerin doğdukları illerde defnedilmesiyle azaltabiliriz. Belki önümüzdeki 3-5 yıl için sorun teşkil etmeyebilir fakat 20 yıl sonra gerçekten İstanbul'da gömülecek yer bulmak çok mümkün olmayacak. Zor olacak. Buna çözüm oluşturmak gerekir. En iyi çözüm de Anadolu'ya nakli sağlamaktır. Ölenlerin yarısından fazlasının definlerini memleketlerinde yapmak için çalışmalar yapıyoruz. Karayollarımız ile çalışmalarımız var. Ama hava ve demir yollarını da bunun içine katarak yüzde 32'ler de olan nakil işlemlerimizi yüzde 50'nin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Bütün bu işlemler büyükşehir belediyemiz tarafından ücretsiz yapılmaktadır. Şehirlerarası çalışan 70 cenaze aracımız var. İlçe belediyeleriyle işbirliği yaparak bu sayımızı 150'ye çıkarmayı hedefliyoruz. İstanbul'da defini azaltmak şart.”

İSTANBUL'DA MEZARLIK FİYATLARI DUDAK UÇUKLATIYOR

İstanbul'da mezarlık fiyatları İBB Meclisi'nden çıkan tarifeye göre yapılıyor. En fazla talep Karacaahmet, Çengelköy, Nakkaştepe, Zincirlikuyu, Ulus, Aşiyan, Abdie-i Hürriyet'in de içinde bulunduğu 1. bölge mezarlıklara oluyor.

Mezarlık fiyatları ise deyim yerindeyse uçmuş durumda. Birinci bölge kapsamında mezar yeri almak isteyenlerin, 34 bin lirayı ödemesi gerekiyor.  İçerenköy, Pendik, Maltepe gibi 2. bölgelerde mezarlık bedeli 14 bin; Tuzla, Ümraniye, Çekmeköy gibi 3. bölge alanlarda ek mezarlık fiyatları ise 4 bin 500 lira.

Azınlık gruplarının defnedildiği mezarlık fiyatları ise 7 bin 150 TL.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver