Zanka

Adalet Bakanlığı aylardır infaz düzenlemesi üzerinde çalışıyor. Şubat başında Meclis’e gelmesi planlanan düzenlemede, hangi suçlar kapsam dışı tutuldu?

İlk etapta 40 bine yakın mahkuma tahliye yolu açması beklenen infaz düzenlemesinin, 17 maddelik taslak metninde düzenleme kapsamına alınmayacak suçlar kalem kalem yazıldı. Taslakta kapsam dışı tutulan suçlar şöyle sıralandı:

– Terör suçları

– Örgütlü terör suçları

– Kasten adam öldürme

– Cinsel istismar

– Kadına ve çocuğa şiddet

– Soykırım suçları

– İnsanlığa karşı işlenen suçlar

– İnsan üzerinde deney suçu

– Organ ve doku ticareti

– Reşit olmayana cinsel istismar

– Çocukların cinsel istismarı suçu

– Devlet topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymaya veya devletin bağımsızlığını zayıflatmaya veya birliğini bozmaya veya devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik fiiller

– Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs

– Kasten öldürme

– Kasten yaralama

– İşkence, eziyet veya köleleştirme

– Kişi hürriyetinden yoksun kılma

– Bilimsel deneylere tabi kılma

– Zorla hamile bırakma,

– Zorla fuhşa sevk etme suçların tamamı

– Atatürk aleyhine işlenen suçlar

– Orman Kanunu’na aykırı suçlar

Öte yandan infaz düzenlemesi, soruşturma ve kovuşturma aşamasındaki dosyaları da kapsamayacak. Soruşturma ve kovuşturma aşamasında tutuklu yargılananların tutukluluk hali devam edecek.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver