Zanka

Dünya corona virüsüyle mücadele ederken, Nijerya ise Lassa virüsü salgını ile panikte. Önceki yıllarda da Nijerya’da çok can alan virüs, yeniden ortaya çıktı. Bir aylık süreçte 41 kişi hayatını kaybetti, ülkede acil durum ilan edildi… Peki lassa virüsü nedir? Nasıl bulaştı? Belirtileri neler? Daha önce kaç kaç kişi hayatını kaybetmişti?

Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi'nden (NCDC) yapılan açıklamada, 1 Ocak'tan bu yana ülkenin 19 farklı bölgesinde yapılan incelemelerde 258 kişiye Lassa ateşi teşhisi konuldu. Salgın sonucu ülke genelinde bir ayda 41 kişi hayatını kaybetti. Ölenler arasında sağlık görevlilerinin de bulunduğu belirtildi.

İlk olarak fare dışkısından insanlara geçen virüs, yakın temasla bulaşıyor. Kanamalı ateşe ve ölüme yol açıyor. Yüksek ateşle başlayan belirtileri ilerleyen dönemlerde organ yetmezliği ve şiddetli kanamalar takip ediyor.

"Lassa ateşi"adını 1969'da ilk kez görüldüğü Nijerya'nın Lassa kasabasından alıyor. Virüs daha önce Mali, Togo, Gana, Liberya ve Sierra Leone gibi birçok Afrika ülkesinde görülmüştü.

Nijerya’da geçen yıl "Lassa ateşi" salgınında ise yaklaşık 170 kişi hayatını kaybetmişti. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre yılda 100 ile 300 bin kişide görülen virüsün ortalama 5 bin ölüme yol açtığı düşünülüyor.

"Lassa virüsü" yine Afrika'da görülen Ebola ve "Kırım Kongo kanamalı ateşi" ile benzer özellikler taşıyor ve aynı aileden geliyor.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver