Zanka

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve 24 ülkeye yayılan corona virüsü salgınında, ölü sayısı ve vaka sayısı hızla artmayı sürdürüyor. Son verilere bakınca tablonun ürpetici yüzü de açıkça görüldü. 11 gün içerisinde tespit edilen vaka sayısı, 45 kat gibi korkutucu bir oranda arttı…

Corona virüsü salgınında dün 170 olan ölü sayısı, bugün 213’e yükseldi. Dünya genelinde tespit edilen vaka sayısında ise rakamlar daha korkunç. Dün 7 bin 785 vaka bulunurken, bugün ise vaka sayısı 9 bin 694 olarak açıklandı. Bu rakam, 11 gün içinde vaka sayında yaklaşık 45 kat artış olduğunu gösteriyor.

Ölümcül virüsün hızla yayılmasının ardından olağanüstü toplanan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), uluslararası acil durum ilan ettiğini açıkladı. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, acil durum ilan edilmesine ilişkin yaptığı açıklamada temel nedenin Çin’de değil diğer ülkelerde yaşananlar olduğunu söyledi.

ACİL DURUM NE ANLAMA GELİYOR?

Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilanı, hükümetlerin ve uluslararası örgütlerin hastalığın yayılmasını engellemek için çabalarını artırmaları anlamında DSÖ'ye bazı yetkiler veriyor.

Öncelikle dünyaya salgının ciddi bir acil durum olduğu mesajı verilmiş oluyor. Acil durum ilanı ülkeleri salgınla mücadele konusunda iş birliği yapmaya ve kaynakları ortak kullanmaya, ayrıca salgının yayıldığı ülkelerin vatandaşlarını sağlık ve hijyen tavsiyelerine uymaya teşvik ediyor.

DSÖ acil durum ilan ettiğinde, bazı şehirler ve bölgeler için seyahat uyarısı yapabiliyor. DSÖ'nün ayrıca ülkelerin kamu sağlığı önlemlerini denetleme yetkisi de bulunuyor.

DAHA ÖNCE HANGİ SALGINLARDA ACİL DURUM İLAN EDİLDİ?

Dünya Sağlık Örgütü daha önce sadece beş kez uluslararası kamu sağlığı acil durumu ilan etmişti.

Bunlar; 200 binden fazla insanın ölümüne yol açan domuz gribi (H1N1) salgınının yaşandığı 2009’da, kökü kazındığı düşünülürken 2013’de yükselişe geçen çocuk felci gerekçesiyle, 2016’da patlak varan Zika virüsü nedeniyle ve 2014 ve 2019’da Afrika’yı etkileyen Ebola virüsüne karşı olmuştu.

TAHLİYE SÜREÇLERİ BAŞLADI

Ölümlerin çoğu virüsün ortaya çıktığı Wuhan kentinin bağlı olduğu Hubei eyaletinde yaşandı. 60 milyon kişinin yaşadığı bölgede giriş çıkışlar bir süredir yasak.

Wuhan’da yaşayan binlerce yabancı uyruklu çalışan için de tahliye işlemleri başlatıldı. Türkiye’nin yanı sıra Britanya, Avustralya, Güney Kore, Singapur ve Yeni Zelanda’nın iki hafta içinde tüm vatandaşlarını Wuhan’dan çıkarıp karantinaya alması bekleniyor.

SALGIN LİSTESİNDE SON DURUM    

İtalya, Roma’da iki Çinli turistte corona virüsü tespit edilmesinin ardından Çin’e tüm uçuşları askıya aldı.

Virüsle ilgili haber İngiltere’den de geldi. Reuters'ın son dakika gelişmesi olarak duyurduğu habere göre, İngiltere'de aynı aileden iki kişide virüs olduğu tespit edildi.

En yeni haber ise Rusya'dan... Rusya'da iki Çin vatandaşında da corona virüsüne rastlandı. Reuters'ın aktardığına göre, bu kişilerin ülkeye Moğolistan'dan geldiği belirtildi. Virüs tespit edilen 2 kişi karantinaya alınırken, yetkililer aynı zamanda semptom gösteren Rus vatandaşların da karantinaya alınacağını söyledi.

Dünya’da Çin dışında 23 ülkede daha corona virüsü vakası tespit edilmişti. Bu ülkelerin arasına Rusya'nın da katılmasıyla birlikte, virüs 24 ülkeye yayılmış oldu.

Corona vakası görülen ülkeler ve vaka sayıları:

Çin: 9.658

Tayland: 14

Hong Kong: 12

Japonya: 11

Singapur: 10

Avustralya: 9

Tayvan: 8

Malezya: 8

Makao: 7

Güney Kore: 6

ABD: 6

Fransa: 5

Almanya: 4

Birleşik Arap Emirlikleri: 4

Kanada: 3

İtalya: 2

İngiltere: 2

Rusya: 2

Vietnam: 2

Kamboçya: 1

Finlandiya: 1

Hindistan: 1

Nepal: 1

Filipinler: 1

Sri Lanka: 1

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver