Zanka

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan corona virüsü, Çin’de 259 can aldı. Ölü sayısı her geçen gün büyük oranda artarken, vaka sayısı da katlanarak artıyor. Peki bu ölümcül virüs, ABD tarafından ülkeye yapılan bir biyolojik saldırı olabilir mi? Ortaya atılan komplo teorilerinin başında bu iddia geliyor. İşte bu iddiayı güçlendiren unsurlar…

Tüm dünya corona virüsü salgını nedeniyle alarmda. Virüs Çin’in dışında 26 ülkeye yayılmış olsa da, şu ana kadar ölüm haberlerinin tamamı Çin’den geldi.

16 milyon nüfusuyla Çin’in en büyük şehirlerinden biri olan Wuhan’da ortaya çıkan bu virüsle ilgili tüm detayları, Çin'den yeni gelen Yazar ve Asya-Doğu Uzmanı Coşkun Faik Kavala Zanka TV’ye anlattı.

Coşkun Kavala corona salgınının, Çin’in yükselişinin önlenemez olduğu söylendiği bir zamanda ortaya çıktığına dikkat çekti ve hastalığın ilk nasıl tespit edildiğine dair bilgi verdi. Önce bir kişinin zatürreye benzer belirtilerle Wuhan Halk Hastanesi’ne gittiğini ve doktorların şüphelenmediğini anlatan Kavala, kısa bir süre sonra 27 kişinin daha aynı şikayetlerle hastaneye başvurduğunu söyledi. 28 kişinin ortak noktalarının ise deniz ürünleri pazarına gitmiş olduğu belirlendi. “Bu pazarda bulunan kişiler hastalanıyor” diyen Kavala, Çinli yetkililerin bu durumu değerlendirdiğini ve bu hastalığın bilinen zatürreden farklı olduğunu anladıklarını belirtti ve şöyle devam etti:

“7 Ocak’ta doktorlar aldıkları kan örneklerinin numunelerinin üzerine yeni türde korona virüs adını yazıyorlar. Hastanede bulunan bir kişi 14 hastane personelini hasta ediyor. Bu gelişmelerin ardından alarm veriliyor ama geç kalınıyor.”

NASIL BU KADAR HIZLI YAYILDI?

Corona virüsünde vaka sayısı katlanarak artıyor. Salgının özellikle Çin’de çok hızlı yayılmasının iki temel nedeni olduğunu anlatan Kavala, bunlardan ilkinin ve en önemlisinin bayram tatili olduğunun altını çizdi. Eşi de Çinli olduğu için geleneklere son derece hakim olan Kavala, bayram süresince Çin halkının bayram ziyaretlerinde bulunduğunu ve 5 milyon kişinin Wuhan’dan ayrıldığını söyledi. Salgının yayılışında ikinci faktör ise, Wuhan Belediyesi’nin 40 bin aileye verdiği ziyafet.

TEHLİKELİ KULUÇKA SÜRECİ

Coşkun Faik Kavala corona virüsüne dair alınan önlemleri ve sürecin ilerleyişini de anlatırken, hastalığın kuluçka süresini de şöyle vurguladı:

“7 ila 14 gün arasında bir kuluçka süreci var. Bu süreç içinde hiçbir belirti göstermiyor ve sonra birden vücudu iflas ettirmeye başlıyor. Ayrıca kuluçka döneminde de yayılıyor.”

KOMPLO TEORİLERİ

Dünyayı sarsan corona virüsüyle ilgili, komplo teorileri de aldı başını gitti. Çeşitli iddialar arasında en çok ön plana çıkan düşünce ise şu: “Corona virüsü acaba bir biyolojik silah mı?”

Bu teorileri de değerlendiren Kavala, hastalığın biyolojik silah olma ihtimalinin, Çin’de de son derece yaygın bir değerlendirme olduğunu anlattı. Corona salgının zamanlamasına dikkat çeken Kavala; bayram tatili olduğu için seyahatin çok olduğunu, normal bir zamanda yoğun iş temposundan dolayı insanların şehri terk edemeyeceğini belirtti ve “Bu durum Çin içerisinde hastalığın yayılmasını hızlandırdı” dedi.

ABD-Çin arasında var olan ticaret savaşı ve 3. Dünya Savaşı ihtimali de son dönemlerde gündemde. Nükleer silahlardan dolayı sıcak savaş ihtimalinin az olduğunu söyleyen Kavala, bu durumun da biyolojik silah ihtimalini ortaya çıkardığını aktardı ve Sars salgınında olduğu gibi yine ABD’nin suçlandığını belirtti.

Peki çok konuşulan yarasa çorbası meselesinin aslı ne? Çin’deki hastalık, Türkiye’de turizm sektörünü nasıl etkileyecek? Hepsi ve daha fazlası, Coşkun Faik Kavala’nın anlatımıyla Zanka TV’de…

COŞKUN FAİK KAVALA’NIN AÇIKLAMALARINI İZLEMEK İÇİN, AŞAĞIDAKİ BAĞLANTIYA TIKLAYINIZ…

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
111