Zanka

Dünya küresel ısınmayla karşı karşıya ancak buna karşı bir önlem alınmış değil… Tehlikenin boyutunu en net gösteren yer ise şüphesiz Antarktika… Önceki hafta sıcaklığın 18 derece üstüne çıkmasıyla rekor kırılmıştı ve bu kez yeni bir sıcaklık rekoru daha kırıldı…

Araştırmacılar, Antarktika kıtasının kıyı açıklarında bir adada sıcaklığın 20.75 santigrat dereceyi gördüğünü bildirdi. Brezilyalı bilim insanı Carlos Schafer Antartika’da daha önce sıcaklığın bu kadar yükseldiğini görmediklerini söyledi ancak 9 Şubat'ta kaydedilen sıcaklığın ayrıntılı bir veri olmadığı konusunda da uyarıda bulundu.

Geçen hafta Peninsula adasındaki sıcaklığın 18.3 santigrat dereceye ulaşması ile bir rekor kırılmıştı. Yeni sıcaklık bilgisine aynı kıtalar zincirinde yer alan Seymour adasında bir izleme istasyonunda yapılan okumalar sonucunda ulaşıldı.

BUZULLARIN YÜZDE 87'Sİ GERİ ÇEKİLDİ

Birleşmiş Milletler Dünya Meteoroloji Örgütü’ne göre geçtiğimiz elli yıl içerisinde, Antartika’da sıcaklıklar üç derecenin üzerinde bir yükselme gösterdi ve buzulların yüzde 87’si bu dönemde geri çekildi.

Son on iki yılda buzullar, küresel ısınmayla beraber hızlandırılmış bir geri çekilme gösterdiler.

Geçtiğimiz Ocak ayı da, Antarktika’daki en yüksek sıcaklığın görüldüğü ay olmuştu.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver