Zanka

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan corona virüs salgını, kelimenin tam anlamıyla kabusa dönüştü. Ölü sayısı korkunç rakamlara ulaşmaya devam ediyor. Salgınla baş edemeyen yetkililer, tek tek evlere girerek kontrole başladı. Japonya’daki karantina gemisinde ise vaka sayısı 500’e yaklaştı…

Dünya çapında görülen en tehlikeli salgınların zirvesine yerleşen corona virüsü salgınında ölü sayısı 1.873’e, virüsle enfekte olan hastaların sayısı ise 73.335’e yükseldi.

BAŞHEKİM YAŞAMINI YİTİRDİ

Wuhan’daki en yetkili doktorlardan biri de corona virüsü dolayısıyla yaşamını yitirdi. Çin Devlet Televizyonu internet sitesinde, “Wuhan Wuchang Hastanesi’nin direktörü Liu Zhiming, bütün çabalara rağmen bu sabah 10:30’da yaşamını yitirdi” açıklamasıyla gelişmeyi duyurdu.

Öte yandan bölgedeki diğer hastanelerde görevli doktor ve hemşirelerin de yaşamını yitirdiğine dair haberler yayıldı.

KAPI KAPI DOLAŞIP, BELİRTİ GÖRÜLENLERE CEZA KESİYORLAR

Salgının önlenemez boyutlara ulaşmasının ardından, Çin yönetiminin yeni bir uygulamaya başladığı açıklandı. 11 milyon insanın yaşadığı Wuhan’da yetkililerin ev ev dolaşarak bölgede yaşayanları teftiş ettiği duyuruldu.

Hükümet aynı zamanda vatandaşların öksürük şurubu, ateş düşürücü gibi ilaç alışverişlerini gözetim altına aldı. Vatandaşlar eczaneden ya da internetten bu tarz ilaçları kimlik numaralarını vermeden sipariş edemeyecek.

Enfeksiyonla mücadele eden bütün hastaların sağlık durumlarının kontrol altına alındığı ve semptomların görüldüğü Çin vatandaşlarına ceza verildiği aktarılırken, “Virüs şüphesi olanların kontrollere zorunlu olarak girmesi gerekiyor ve zorla karantina altına alınabilirler” ifadesi kullanıldı.

Alınan kararı aktaran The Guardian, “Alınan kararla birlikte hasta olduklarını gizleyenler ve salgın ile ilgili sahte haber yapan ve bilgi yayanlar cezalandırılacaktır” şeklinde gelişmeyi aktardı.

ÇİNLİLERDEN KARANTİNA TEPKİSİ

Pekin yönetiminin son günlerde uyguladığı karantina uygulaması ile ilgili olarak bölgede yaşayanlar, sosyal medya üzerinden karantina şartlarının insanlık dışı olduğunu yazdı.

Özellikle ülkede yoğun olarak kullanılan sosyal medya mecrası Weibo’da bazı kullanıcılar, “Burada temel insan haklarımızı kaybettik. Güvenlik güçleri sanki bir gardiyan gibi. Bizim üzerimizde güç kullanıyorlar” dedi.

Bir başka sosyal medya kullanıcısı ise, “Burası cezaevi gibi. Sokağa çıkıp gezmek bile yasak” ifadesini kullandı.

DÜNYADA SON DURUM

Japonya’nın Yokohama limanında karantina altına alınan Diamond Princess yolcu gemisinde, ölümcül virüs hızla yayılmaya devam ediyor. Son olarak corona virüsü tespit edilen yolcu sayısı 454’e yükseldi. Bu rakam dün 369 olarak açıklanmıştı. Ülkede görülen vaka sayısının 66’ya yükselmesiyle birlikte, Japonya’da toplam 520 kişide corona virüsü görülmüş oldu.

Bir diğer korkutan tablo da Singapur’da yaşanıyor. Ülkede görülen vaka sayısı her gün önemli ölçüde artış gösteriyor. Dünden bugüne 10 yeni vaka daha kaydedildi.

Dünyada corona vakası görülen ülkeler ve vaka sayıları bugün itibariyle şöyle:

Çin: 73.335

Japonya: 520

Singapur: 77

Hong Kong: 60

Tayland: 35

Güney Kore: 31

Malezya: 22

Tayvan: 22

Almanya: 16

Vietnam: 16

Avustralya: 15

ABD: 15

Fransa: 12

Makao: 10

İngiltere: 9

Birleşik Arap Emirlikleri: 9

Kanada: 8

İtalya: 3

Filipinler: 3

Hindistan: 3

Rusya: 2

İspanya: 2

Nepal: 1

Kamboçya: 1

Belçika: 1

Finlandiya: 1

İsveç: 1

Sri Lanka: 1

Mısır: 1



Bu içeriğe emoji ile tepki ver