Zanka

İdlib’de 34 askerimizin şehit olmasının ardından, TBMM yarın kapalı oturumda bölgedeki durumu görüşecek. Oturumun kapalı yapılacak olması tartışmalara neden oldu. Çünkü bu tip bir oturumun gizlilikle ilgili oldukça katı kuralları var. İşte o kurallar ve dikkat çeken uygulamalar…

Suriye’nin İdlib kentinde rejim güçleri tarafından yapılan hava saldırısının ardından 34 askerimiz şehit düştü. Saldırının ardından CHP, Meclis’in olağanüstü toplanması için önerge vermişti. Buna karşılık Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM’nin salı günü olağan çalışma kapsamında kapalı oturumda konuyu görüşmesini, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Meclis’i bilgilendirmesini yazılı olarak önermişti. AKP Grup Başkanı Naci Bostancı da kapalı oturum için önerge verileceğini açıklamıştı.

TBMM, Suriye rejimine karşı yürütülen harekatı yarın yapılacak kapalı oturumda görüşecek. Kapalı oturumda Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar bulunamıyor ancak önergeyle gündem dışı söz alabilecekleri belirtiliyor. AKP’nin yarın, oturumdan önce bu konuda yeniden önerge vereceği kaydediliyor. Oturumda Bakan Akar’ın dışında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da konuşması bekleniyor. Akar ve Çavuşoğlu’nun dışında, Meclis’te grubu bulunan partilerin temsilcilerinin de kapalı oturumda söz alma ve konuşma hakları bulunuyor.

Tüm konuşmalar tamamlandıktan sonra kapalı oturum, Meclis Başkanı tarafından sonlandırılacak ve ikinci bir gündem başlığı yoksa Meclis Salı günkü çalışmasını tamamlayacak.

AÇIKLAMAK YASAK, TUTANAKLAR MÜHÜRLENECEK

TBMM iç tüzüğüne göre; kapalı oturumların içeriğinin açıklanması, yayınlanması yasak. Milletvekillerinin de kapalı oturumlarda konuşulanları açıklaması içtüzükle yasaklanmış durumda.

Ayrıca içtüzüğe göre; kapalı oturumun tamamlanmasının ardından tutanaklar zarfa konuluyor. Mumla kapatılan zarf, arşive konuluyor. Bu zarfın 10 yıl boyunca açılması yasak. 10 yıldan önce tutanakların açıklanabilmesi ise ancak Genel Kurul kararıyla mümkün olabiliyor.

BASIN KORİDORU BOŞALTILACAK

Kapalı oturum sürerken, basın koridoru da boşaltılacak, stenograflar dahil Genel Kurul’a kimse yaklaştırılmayacak.

Tutanakları olağan şartlarda katip üyeler tutuyor ancak karar alınarak yeminli stenograflar da salona çağrılabiliyor.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver