Zanka

Son dakika... Çankaya Köşkü'nde gerçekleşen 4 saatlik zirve sona erdi...

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan, kabinenin de aralarında olduğu 80 ismin katıldığı Koronavirüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısı sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantının ardından ulusa sesleniş konuşması yaptı.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

*Çanakkale deniz zaferimizin 105. yıl dönümünde aziz şehitlerimizi hürmetler yad ediyorum. Bu vesileyle asırlardır ülkemizin bağımsızlığı için canlarını feda eden bütün şühedaya, şehit düşen güvenlik güçlerimize Allah'tan rahmet niyaz ediyorum. Çanakkale Savaşları'nın muzaffer komutanı, İstiklal Savaşı'mızın Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarını rahmetle yad ediyorum.

*İnsanlık tarihine damga vuran pek çok salgın olmuştur. Yakın zamanda da SARS ve MERS ile mücadele edilmiştir. Ayrıca 2009’daki Domuz Gribi ve 2014’teki Ebola gibi salgınlarla yüzleşilmiştir.

* Şu anda dünyada insan ölümlerine neden olan hastalıklar düşmüştür. Ancak hala insan ölümlerine neden olan salgınlar yaşanıyor.

*Önüne geçilmediği takdirde salgının kitlesel ölümlere yol açması hala devam ediyor. Özellikle son aylarda yaşadığımız sürecin insanlık üzerinde yapacağı etkiyi henüz bilemiyoruz.

* Dünyanın nasıl evrileceğini bilemiyoruz ancak hiçbir şeyin eskisi gibi gidemeyeceğini de biliyoruz.

*Artık hiçbir şeyin eskisi gibi gitmeyeceği, gidemeyeceği açıkça ortadadır.

* Salgında ölen ölür kalan sağlar bizimdir diyenleri görüyoruz. Kriz büyüdükçe bu tartışma da sürecektir.

* Bir yandan önümüzdeki sorunun çözümü için gayret edecek bir yandan da geleceğe odaklanacağız.

*Köklü değişiklikler yaşanması muhtemel bir döneme giriyoruz. Türkiye'nin bu fotoğrafı kendi içinde avantajlı bir yerde durdurarak oraya döndürmesi şart.

*Ülkemizin temel alanlarında gerçekleştirdiğimiz büyük dönüşüm sayesinde Türkiye bu süreç en hazırlıklı şekilde yakalanmıştır. Ülkemizin uyguladığı politikalar özel sektörü desteklerken, eğitim, sağlık, sosyal hizmetler gibi alanlarda kesintisiz sürmesini sağlamıştır. Batı ülkeleri ise tüm temel kamu hizmetlerini görünüşte özel sektöre terk ederek ama aslında başından savarak halkını yalnız bırakmıştır.

*Avrupa ülkeleri hastaneleri ve diğer hizmet kurumlarını devletleştirmeye başladı.

*Türkiye en başından itibaren bu hastalıkla ilgili gelişmeleri yakından izlemiş ve tedbirleri süratle uygulamaya başlamıştır.

*14 Ocak'ta covid-19 hastalığının ilk rehberini hazırlayarak herkesi teşhis ve tedavi hakkında bilgilendirdik. 20 Ocak'tan itibaren Çin, Rusya, Tayvan, Vietnam ve pek çok ülkeden gelen vatandaşları taramadan geçirmeye başladık.

*27 Ocak'ta Dışişleri Bakanlığımız seyahat önlemlerini açıklamaya başladı. Çin'in Wuhan kentindeki yolcularımızı getirmeyi başardık.  

*Son 14 gün içerisinde yabancı uyrukluların ülkemize girişini yasakladık. 10 Mart'ta Sağlık Bakanımız ilk defa yurtdışından gelen bir vatandaşımızda covid-10 olduğunu açıkladı. Değerli kardeşlerim bizim en önem verdiğimiz şey insan hayatıdır.

*Uzaktan eğitimi hem televizyon hem internetten vererek çocuklarımıza imkan sağladık.

*YKS ve üniversite sınavlarını ertelemeyi gündem alabiliriz. Bu vesileyle 20 bin öğretmenimizin atamasını daha gerçekleştirdiğimizin müjdesini veriyorum.

*Dünyadaki diğer ülkeler gibi Türkiye'deki tedbirler de salgın riski ortadan kalkana kadar geçici olarak uygulanacaktır.

*Açıklanan tedbirlere hassasiyetle riayet edersek evde kalma süresini 3 haftayla sınırlı tutabiliriz.

*Virüsün en kısa sürede sona ermesi için devletin bütün olanaklarını seferber ettik. Vatandaşlardan ricam virüs sona erene kadar evden çıkmamaları.

*Bilim Kurulumuzun önerisiyle, önce İstanbul ve Ankara’da başlatılacak bir çalışmayla, 65 yaş üzerindeki tüm yaşlılarımıza koruyucu maske ve kolonya dağıtacağız.

*Kamu bankalarımız 76 yaş üzeri emeklilerimizin maaş ödemelerini, istelerse evlerinde yapacaklar.

*Huzurevlerimizdeki doktor sayısını da artırarak, yaşlılarımızın sağlığını daha yakından takip edeceğiz.

*Daha önce örneği görülmemiş bir süreç yaşıyor olduğumuz için, hasarın boyutları kestirilemiyor. Bunun için bizim tüm senaryolara hazırlıklı olmamız gerekiyor.

*Ancak, bu dönemde de gelişmekte olan ülkeler arasında pozitif ayrışan bir ülke konumunda bulunduğumuz bir gerçektir.

*Hindistan Borsası’nın yüzde 18, Japonya’nın yüzde 20, Amerika’nın yüzde 21, İngiltere’nin yüzde 22, Almanya’nın 26, İtalya’nın yüzde 32 değer kaybettiği 28 Şubat-16 Mart tarihleri arasında, bizim kaybımız yüzde 17’de kaldı.

*Ekonomik İstikrar Kalkanı adını verdiğimiz bir paketle, KOVİD-19 salgınının etkilerini azaltmak için toplamda 100 milyar liralık bir kaynak setini devreye alıyoruz.

*Bu çerçevede devreye sokacağımız tedbirler şunlardır:

1- Perakende, AVM, Demir-Çelik, Otomotiv, Lojistik-Ulaşım, Sinema-Tiyatro, Konaklama, Yiyecek-İçecek, Tekstil-Konfeksiyon ve Etkinlik-Organizayon sektörleri için Muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemelerini 6’şar ay erteliyoruz

2- Konaklama vergisini Kasım ayına kadar uygulamayacağız.

3- Otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemelerini Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için 6 ay süreyle erteledik.

4- İç havayolu taşımacılığında 3 ay süreyle KDV oranını yüzde 18’den yüzde 1’e indiriyoruz.

5- KOVİD-19 salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemelerini asgari 3 ay öteleyecek ve gerektiğinde bunlara ilave finansman desteği sağlayacağız.

6- İhracattaki geçici yavaşlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunması amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteği vereceğiz.

7- Bu dönemde işlerinin olumsuz etkilendiğini beyan ederek talepte bulunan esnaf ve sanatkârların Halkbank’a olan kredi borçlarının, Nisan, Mayıs ve Haziran anapara ve faiz ödemelerini 3 ay süreyle ve faizsiz olarak erteleyeceğiz.

8- Kredi Garanti Fonu limitini 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkartacak, kredilerde önceliği gelişmelerden olumsuz etkilendiği için likidite ihtiyacı oluşan ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ’lere vereceğiz.

9- Vatandaşlarımız için uygun ve avantajlı şartlarda sosyal amaçlı kredi paketleri devreye alınmasını teşvik edeceğiz.

10- 500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirilebilir miktarını yüzde 80’den yüzde 90’a çıkartacak, asgari peşinatı yüzde 10’a düşüreceğiz.

11- Virüsün yayılmasına karşı alınan tedbirlerin etkisiyle Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında temerrüde düşen firmaların kredi siciline “mücbir sebep” notu düşülmesini sağlayacağız.

12- Stopaj gibi kaynağında yapılan kesintilerin ödemelerini içeren içeren muhtasar beyannamelerin sürelerini 3 ay erteliyoruz.

13- Asgari ücret desteğini devam ettireceğiz.

14- Mevzuatımızdaki esnek ve uzaktan çalışma modellerinin daha etkin hale getirilmesini temin edeceğiz.

15- Kısa Çalışma Ödeneğini devreye alacak, bundan faydalanmak için gereken süreçleri kolaylaştırılacak ve hızlandırılacağız. Böylece faaliyetine ara veren işyerlerindeki işçilere geçici bir gelir desteği verirken, işverenlerin de maliyetini azaltmış olacağız.

16- En düşük emekli maaşını 1.500 liraya yükseltiyoruz.

17- Emeklilerin bayram ikramiyesini Nisan ayı başında ödüyoruz. Yine emeklilerimizin maaş promosyon ödemelerinin de, şubelere gitmelerine gerek kalmaksızın, doğrudan hesaplarına yatırılmasını sağlıyoruz.

18- Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın belirlediği kriterlere göre ihtiyaç sahibi ailelere yapılacak nakdi yardımlar için ilave 2 milyar liralık bir kaynak ayırıyoruz.

19- İstihdamdaki sürekliliği temin etmek amacıyla 2 aylık telafi çalışma süresini 4 aya çıkartıyoruz.

20- Küresel tedarik zincirlerindeki aksama ihtimaline karşı hem üretimde, hem de perakende de belirlediğimiz önceliklere göre alternatif kanallar geliştireceğiz.

21- Tek başına yaşayan 80 yaş üstü yaşlılarımız için, sosyal hizmet ve evde sağlık hizmetlerinden oluşan periyodik takip programını devreye alıyoruz.

*Alınan kararların milletimize ve ekonomimize hayırlı olmasını dilerim.

*Hiçbir virüsün Türkiye’den, Türk Milletinin birliğinden, beraberliğinden, kardeşliğinden, aldığımız ve alacağımız tedbirlerden daha büyük olamayacağını tekrar ederek, hepinize sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
1