Zanka

Türkiye’de corona virüs vakaları katlanarak artarken, dün gece bazı illerden gelen görüntüler pes dedirtti. Sosyal mesafe kuralını hiçe sayan vatandaşlar, otogarlarda sarmaş dolaş asker uğurladı… Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı’ndan beklenen hamle geldi, asker uğurlama törenleri yasaklandı…

Corona virüsü tedbirleri kapsamında uzmanlar ve yetkililer ‘sokağa çıkmayın’ çağrısına rağmen, yüzlerce vatandaş otogarlarda asker uğurladı. İstanbul, Kocaeli, Konya ve Bursa başta olmak üzere yurdun birçok yerinde uyarıları dikkate almayan vatandaşlar, bazı yerlerde polis müdahalesi ile karşılaştı.

İzmit Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde bir asker uğurlamasına onlarca kişi katıldı, meşaleler yakıldı, davul zurna eşliğinde halay çekildi. Polis kalabalığa müdahale etmek zorunda kaldı. Davul zurna ekibi otogar dışına çıkarılırken asker uğurlamasına gelenler de emniyet güçleri tarafından virüs konusunda uyarıldı.

Benzer görüntüler Konya'dan da geldi. Otobüs terminalinde toplanan yüzlerce vatandaş corona virüsü salgınını umursamadan asker uğurlamasına katıldı. Bursa’nın Osmangazi ilçesinde gerçekleşen davullu zurnalı asker uğurlama eğlencesine de çok sayıda vatandaş katıldı.

İstanbul Bayrampaşa Otogarı’nda toplanan yüzlerce kişi, asker uğurlamasına katıldı. Salgının bulaşma riskini dikkate almayan vatandaşlar askere gidecek olan kişiyi kucaklarına alarak havaya fırlattı.

BAKANLIK DEVREDE

İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine asker uğurlama töreniyle ilgili bir yazı göndererek, valiliklerden askere uğurlama törenlerinde vatandaşların toplu olarak bir araya gelmesi corona virüsü salgını riskini artıracağı için bu faaliyetlerin geçici süreyle gerçekleşmesine izin verilmemesini istedi.

Bakanlık tarafından valiliklere gönderilen yazıda corona virüs (Covid-19) salgınından; vatandaşları korumak ve salgının yayılmasını engellemek amacıyla vatandaşların toplu olarak bulundukları bazı umuma açık yerlerin faaliyetlerinin durdurulması, düğün, konferans, seminer vb. toplantıların geçici süreliğine ertelenmesi olmak üzere birçok farklı tedbir alındığı hatırlatıldı.

Yazıda, alınan tedbirlere ilave olarak; askere alma süreci kapsamında, askere gidecek olan vatandaşlar için toplu olarak askere uğurlama törenlerini düzenlendiği, bu durumun ise salgın riskini artıracağı değerlendirildiğinden, bu tür faaliyetlerin geçici süreliğine gerçekleşmemesi gerektiği belirtildi.

Valiliklerden, bu kapsamda anılan faaliyetlere geçici süreyle izin verilmemesi için İl/ilçe Umumi Hıfzıssıhha Kurullarından gerekli kararların alınarak, vatandaşlara duyurulması, kararlara uymayanlar hakkında gerekli idari ve adli işlemlerin yapılması istendi.

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver