Zanka

Son dakika…

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs (corona virüsü) Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un da katılımıyla saat 13.30’da toplandı.

Ana gündem maddesi eğitime verilen aranın uzayıp uzayamayacağı olan ve sonucu merakla beklenen toplantı sonra erdi.

Toplantının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, kameraların karşısına geçti.

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

* Bu hastalığa karşı elimizde güçlü bir koz var. Yakalanmamak!

* Tokalaşıp tokalaşmamakta irade sahibiyiz. Misafirliğe gitmemekte irade sahibiyiz. Kalabalığın içine girip girmemekte irade sahibiyiz. Dışarı çıkıp çıkmamakta irade sahibiyiz. Virüse karşı verdiğimiz mücadelenin başarısı hepimize bağladır.

*Gençler sizinle abi olarak konuşmak istiyorum. Öldürücü bir virüsün taşıyıcısı oluyorsunuz. Hastalığa hatta büyük acılara aracılık etmeyin. Biraz kendi dünyanıza çekilin. Dışarıda yapılamayacak aktiviteleri yapın. Bugünler kendinize yatırım olsun. Yaşı bana ve benden büyüklere de birkaç şey söyleyeceğim. Virüs genç, yaşlı orta yaşlı ayırmıyor. Dikkatli olmalısınız. Sosyal hayatınızı asgari düzeye indirmelisiniz.

*Eğitimin bir süre internet üzerinden veriliyor. Uygulamayı tatili olarak görmeyin. Çocuklarınızın da konuyu böyle anlamalarını sağlayın. Verilen ara uzatılacak.

*Özellikle erken dönemde ilk vakalarımızdan olan iki hastamızın bilgisini vermek istiyorum. 65 yaşında bir erkek hastamız taburcu oldu. Diğeri 60 yaşında başka bir erkek hastamız taburcu oldular. 7 gün sonra taburcu oldu.

*Özellikle her gün vaka sonuçlarını bildirmeye çalışıyoruz. Bundan sonraki süreçte bütün detayları dijital ortam her gün güncelleyerek paylaşacağız.

Bakan Selçuk'un açıklamalarından satır başları şöyle:

*Eğitimsel olarak ortaya çıkan ihtiyaçları tespit etmeye çalışıyoruz. MEB uzaktan eğitime başladı ve bu hafta bizim test haftamızdı. Önümüzdeki haftalarda da dolu dolu eğitimlerimizi yapmaya devam edeceğiz.

*Eğitimde elbette kayıplar olacaktır. Elbette eksikler olacaktır. Çocuklarımızın her türlü ihtiyacı için tüm senaryolara hazırız. Bu yolculuğu koşuyu yürüteceğiz inşallah.

*Bilim Kurulu'nun önerisiyle önümüzdeki süreci bir süre daha uzatıyoruz. 30 Nisan tarihi ortak kararla ortaya konuldu.

*Bizim hazırlığımız olduğu için çalışmalarımızı daha geliştirerek ihtiyaçları karşılayacağız. Zaman zaman kamuoyunu da bilgilendireceğiz.

ÇİN'DEN GELEN İLAÇLAR

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin'den gelen ilaçların kullanılmaya başlandığını belirtti ve "Yoğun bakımda 136 hastamız var. Hepsinde ilaç kullanımına başlandı." dedi. Bakan Koca şöyle devam etti:

"Ortalama bir kutu bir hasta için kullanılıyor ve en az 5 günlük bir kullanım. Bizim baştan getirdiğimiz ilaç miktarı 1.250 kutuydu. 3 bin 750 kutu daha sipariş verildi. Devamı için de çaba içerisindeyiz. Bu süre içerisinde ne kadar işe yaradığını görmek istiyoruz.

83 milyonun test yaptırması gerekmiyor. Dünyada böyle bir uygulama yok. Testi yaptırdığınızda negatif olabilir. Daha özgür hareket edebilir ve 3 gün sonra pozitif çıktığında çevresindekilere bulaştırabilir. Herkes kendisini virüs hastası olarak görüp ona göre önlemli hareket etmelidir. Testte negatif çıkan 4 gün sonra da pozitif çıkabilir. Çünkü hastalığın 4 ila 14 gün arasında kuluçka süresi var. Ancak testi hekim uygun görürse yaptırabilirsiniz. Birisinde pozitif çıktıysa ve kimlerle temas ettiyse onları taramak istiyoruz."

Özel laboratuvarlarda ücret karşılığı test yapıldığı yönündeki iddialara ilişkin soruya Bakan Koca, ''Hiçbir test ücret ile yapılsın istemiyoruz. Üniversite hastanelerimiz dahil olmak üzere biz bakanlık olarak veriyoruz. Asla vatandaşımızdan ücret almama noktasında da gayret içindeyiz. Biz izni vakıf üniversitelerine de verdik. Ve ücretle test yapanlardan da bizim haberimiz olsun.” yanıtını verdi.

YETERLİ MASKE VAR MI?

Salgın süresince en merak edilen konulardan biri de yeterli olup olmadığı. Bakan bu soruyu da yanıtladı:

*Ülkemiz maske üretimi konusunda yeterli donanıma sahip.

* Bu süreçte yurt dışına ihracı daha ön planda tutan, içeride de fiyatları yükselten, daha önce 14 kuruşa aldığımız maskeleri 3-4 liraya alamadığımız dönemleri gördük.

* Bu anlamda bir takım operasyonlar yapıldı, depolardaki mallara el konuldu. Üretimin sadece bakanlığa yapılması üzerine çok sıkı tedbirler aldık. Farklı bir yaklaşım olursa, devamı gelecektir.

* Hem okullarda hem bir takım iş adamlarımız dahil olmak üzere üretimler yapılıyor. Hem kamu hastaneleri hem de üniversite hastaneleri dahil olmak üzere, maske, tulumlar verilmek üzere. Bugün özel sektör, bu noktada çok zorlandıklarını söylediler.

* Biz hangi fiyattan alıyor isek, o rakamla özel sektöre vermeyi de başlatmış olduk. Önümüzdeki günlerde, istismar edenlere asla fırsat vermeyeceğimizi, özellikle hekim ve sağlık çalışanlarımızı malzemesiz bırakmayacağımıza emin olun.

* Ben her türlü imkanı zorlayacağımı biliyorum. Ama şunu da vurgulamak istiyorum, N95 herkes kullanmamalı.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver